Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Obamu obvinili zo sexizmu: Táto poznámka ho stála ospravedlnenie!

Kamala Harrisová a Barack Obama Zobraziť galériu (4)
Kamala Harrisová a Barack Obama (Zdroj: SITA)

ATHERTON – Americký prezident Barack Obama ocenil pohľadnosť ministerky spravodlivosti štátu Kalifornia Kamaly Harrisovej (48). Na internete za to ale schytal obvinenie zo sexizmu. Obama sa neskôr ospravedlnil.

Obama Harrisovú v kalifornskom Athertone najskôr označil za brilantnú a neoblomnú právničku. Navyše však podľa neho je "zďaleka najlepšie vyzerajúcou štátnou ministerkou spravodlivosti v krajine".

Odmietavé reakcie na seba v internetových diskusiách nenechali dlho čakať. Obamova poznámka bola "sexistická (a hlúpa)," komentoval udalosť spoločenský webový magazín salon.com. Bloggerka denníka Washington Post Alexandra Petriová zapochybovala, či sa prezident vôbec smie vyjadrovať k zovňajšku žien.

"Zvláštna poznámka, prezident Obama," napísal server Buzzfeed.com a zo žartu zostavil rebríček 12 najsexi mužských prokurátorov. Harrisová má súčasne afroamerické a indické korene. Je prvou indoamerickou štátnou ministerkou spravodlivosti v USA. V Kalifornii je navyše prvou ženou a prvým človekom afroamerického pôvodu v tejto funkcii.

Prezident Obama Harrisovej podľa hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho telefonoval, aby sa jej ospravedlnil. "Sú starými priateľmi a dobrými priateľmi. Nechcel akokoľvek zhadzovať úspechy a schopnosti ministerky spravodlivosti," povedal Carney.

"(Prezident) plne uznáva výzvy, ktorým ženy naďalej čelia na pracovisku, aj to, že by nemali byť posudzované podľa svojho vzhľadu," povedal Carney.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu