Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Skromný pápež František: Vybral si ten najjednoduchší prsteň

Pápež František Zobraziť galériu (4)
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Vatikán v pondelok zverejnil detaily o symboloch pontifikátu novozvoleného pápeža Františka, ktorý je známy svojou skromnosťou. Za súčasť pápežského erbu si zvolil motívy spojené s Rímom ako i svojou argentínskou vlasťou.

Prsteň, ktorý oficiálne dostane dnes počas inauguračnej omše, má zase spojitosť s pápežom Pavlom VI., informovala agentúra AP.

František sa rozhodol, že si ponechá svoj pôvodný erb, ktorý používal, keď bol arcibiskupom v Buenos Aires. Jeho dodatkom sú však pápežské symboly - pozlátená mitra a skrížený zlatý a strieborný kľúč. Samotný štít erbu zobrazuje hviezdu, nardový kvet a žiariace slnko s Kristovým monogramom IHS. Symboly značia troch členov svätej rodiny - Ježiša, Máriu a Jozefa.

Rybársky prsteň, na ktorom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

 

Pápežský prsteň si František vybral ten najjednoduchší. Je vyrobený zo striebra so zlatou povrchovou úpravou a zobrazuje apoštola Petra s kľúčmi od Svätej stolice. Prsteň sa niekedy nazýva aj rybársky, nakoľko Peter - prvý pápež v dejinách - bol pôvodne rybárom. Prsteň kedysi patril pápežovi Pavlovi VI., ktorý predsedal jednému zo zasadaní druhého vatikánskeho koncilu v roku 1963.

Pápež František sa dnes oficiálne ujme úradu Petrovho nástupcu

Tisíce ľudí sa dnes zídu na vatikánskom Námestí sv. Petra na inaugurácii 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi, ktorým sa 13. marca stal argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio. Po zvolení prijal meno František.

Pápež vo svojej prvej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obrad, ktorý sa oficiálne volá inaugurácia Petrovho nástupcu rímskeho biskupa, sa začne sa Františkovou návštevou hrobu sv. Petra - prvého pápeža - pod hlavným oltárom Baziliky sv. Petra, kam ho budú sprevádzať patriarchovia východných cirkví, ktorí prinesú na Svätopeterské námestie symboly pápežského úradu - pálium, ako aj rybársky prsteň, informovala agentúra DPA.

Pálium je pevná stuha kruhového tvaru, ktorá je súčasťou liturgického odevu pápeža a arcibiskupov. Nosí sa na omšovom ornáte. Pálium, ktoré dnes odovzdajú Františkovi, je rovnaké, aké nosieval počas pontifikátu Benedikt XVI.

Po odovzdaní symbolov pápežského úradu sa uskutoční krátky obrad na vyjadrenie poslušnosti novému pápežovi, na ktorom sa zúčastní šesť kardinálov, po dvoch z každej rehole.

Koncelebrantmi omše budú všetci kardináli, patriarchovia východných cirkví a dvaja kňazi: generálny predstavený františkánskej rehole José Rodríguez Carballo a generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej (jezuitskej rehole) Adolfo Nicolás, ktorej členom je aj samotný nový pápež.

Keďže dnešný deň je sviatkom sv. Jozefa, ženícha Panny Márie, bude tomu zodpovedať aj výber textov čítaní a evanjelia. Inaugurácia bude mať podobný priebeh ako v roku 2005, keď sa úradu ujímal dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. Jeho nástupca požiadal len o niekoľko zmien: evanjelium sa napr. bude spievať len v gréčtine, nie v latinčine, ako to bolo naposledy, čo malo byť symbolom východnej a západnej vetvy cirkvi, ktorej je pápež hlavou.

Pápež František
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Inaugurácia sa začne Františkovým vstupom na Námestie sv. Petra v papamobile alebo v otvorenom terénnom aute. Omša sa uskutoční pod holým nebom, na Námestí sv. Petra. Ako dodala agentúra DPA, v Ríme sa dnes očakáva slnečné počasie. Na inaugurácii sa zúčastní 132 delegácií vlád alebo medzinárodných organizácií, ako aj židovskí, moslimskí a budhistickí hodnostári.

Medzi hosťami inaugurácie bude podľa agentúry DPA taliansky prezident Giorgio Napolitano, americký viceprezident Joe Biden, poľský prezident Bronislaw Komorowski, ako aj jeho srbský kolega Tomislav Nikolič. Z Latinskej Ameriky sa na pápežovom uvedení do úradu zúčastní prezidentka jeho rodnej Argentíny Cristina Fernándezová, ako aj brazílska prezidentka Dilma Rousseffová a mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Prítomný bude i predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, premiéri Španielska a Francúzska Mariano Rajoy a Jean-Marc Ayrault. Na omšu pricestuje aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa po jej skončení s pápežom Františkom stretne aj na osobnom prijatí v Bazilike sv. Petra.

Do Vatikánu by mali pricestovať aj členovia niekoľkých kráľovských rodín - britský princ Charles, španielska kráľovná Sofia a korunný princ Felipe, belgický kráľ Albert II. s manželkou Paolou.

Do Ríma už pricestoval aj zimbabwiansky prezident Robert Mugabe, ktorý má zákaz cestovať do EÚ na protest proti porušovaniu ľudských práv počas jeho vlády v Zimbabwe. Zákaz sa však nevzťahuje na jeho cesty do Vatikánu podnikané cez talianske územie.

Vatikánsky hovorca Lombardi zdôraznil, že pápežská inauguračná omša je otvorená pre všetkých svetových politikov, pričom Svätá stolica nevyberá, kto na ňu má a kto nemá prísť. "Nikto nie je privilegovaný a nikoho neodmietame," dodal.

Na Františkovu inauguráciu z Istanbulu pricestoval aj duchovný vodca pravoslávnych kresťanov, ekumenický patriarcha Bartolomej I.. Ide o prvú udalosť tohto druhu za posledných takmer 1000 rokov, ktoré uplynuli od schizmy v roku 1054. Za veľkú schizmu sa označuje cirkevný rozkol medzi Západom a Východom, ktorému predchádzali roky odcudzenia obyvateľstva bývalých polovíc Rímskej ríše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu