Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sýrske lietadlá zaútočili na pohraničie Libanonu

Sýrske lietadlá zaútočili na pohraničie Libanonu
Sýrske lietadlá zaútočili na pohraničie Libanonu (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrske letectvo ostreľovalo dnes neobývané územie v pohraničí susedného Libanonu. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na libanonské bezpečnostné zdroje.

Sýrske vojenské lietadlá vypálili dnes štyri rakety na odľahlé hornaté územie v blízkosti východolibanonského pohraničného mesta Arsal v údolí Bikáa. Tamojší prevažne sunnitskí obyvatelia podporujú sýrskych povstalcov bojujúcich proti prezidentovi Bašárovi Asadovi

K útoku došlo len niekoľko dní po tom, ako Damask varoval, že zaútočí na sýrskych povstalcov skrývajúcich sa na libanonskom území, ako proti nim nezakročí tamojšia armáda.

Sýria vyhlásila, že libanonskú hranicu minulý týždeň prekročil "veľký počet" ozbrojencov, ktorých označila za teroristov. Od Libanonu požaduje, aby zabránil takýmto skupinám v prechode cez spoločnú hranicu.

Do Libanonu sa pred bojmi vo vlasti uchýlilo vyše milióna Sýrčanov. Samotný Libanon v rokoch 1975-90 prežíval občiansku vojnu. V súvislosti s občianskou vojnou v susednej Sýrii sa libanonská vláda rozhodla pre politiku nezasahovania. Jej predstavitelia však opakovane deklarovali, že sa obávajú zatiahnutia Libanonu do sýrskeho konfliktu, ktorý stál život už najmenej 70.000 Sýrčanov.

Do Libanonu sa pred bojmi vo vlasti uchýlilo vyše milióna Sýrčanov. Samotný Libanon v rokoch 1975-90 prežíval občiansku vojnu a napätie medzi miestnymi kresťanmi, sunnitmi a šiitmi sa po vypuknutí konfliktu v susednej Sýrii citeľne zvýšilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu