Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Otrasené Švajčiarsko: Bývalý kickboxer a schizofrenik postrieľal kolegov!

Krvavé ráno vo švajčiarskej drevárskej spoločnosti. Zobraziť galériu (7)
Krvavé ráno vo švajčiarskej drevárskej spoločnosti. (Zdroj: SITA)

MENZNAU – Krvavé ráno v drevárskej firme! Vo švajčiarskom meste Menznau v kantóne Luzern došlo dnes krátko po 9-tej k streľbe, pri ktorej prišli o život traja zamestnanci firmy a 7 sú zranení. Medzi obeťami je aj strelec (42), ktorý bol dlhoročným zamestnancom spoločnosti.


Vo firme na spracovanie dreva Kronospan vo švajčiarskom meste Menznau sa v stredu ráno krátko po deviatej strieľalo. Šéf kriminálnej polície Daniel Bussmann na poobedňajšej tlačovej konferencii priblížil podrobnosti.

Šialenec, ktorý sa postaral o krvavý masaker, pracoval pre spoločnosť Kronospan viac ako desať rokov. Po tom, čo polícia informovala, že k streľbe malo dôjsť v jedálni, Bussmann vysvetlil, že 42-ročný muž strieľal aj v dielni a na chodbe smerujúcej do jedálne, kde sa v tej dobe zdržiavali viacerí zamestnanci.

Zamestnanec strieľal cielene

"Krátko po deviatej strelec vstúpil na pozemok spoločnosti a cielene začal strieľať po pracovníkoch," vysvetlil Bussmann. Zrejme došlo k súboju, to je však zatiaľ predmetom vyšetrovania. Strelec ťažko zranil šiestich ľudí, jedného ľahko. "Traja ľudia sú mŕtvi, medzi nimi aj strelec. Išlo o Švajčiarov," dodal. Motív strelca zatiaľ polícia nepozná.

Na mieste zasahovali tri helikoptéry, ktoré odviezli štyroch ťažko zranených do dvoch rozdielnych nemocníc. Široké okolie spoločnosti Kronospan zostáva uzavreté. Pre príbuzných obetí a ostatných zamestnancov zriadila polícia kontaktnú linku pre prípad núdze.

Rozprával sa s ľuďmi, ktorí tam ani neboli

Muž, ktorý v jedálni spustil šialenú streľbu, mal podľa jedného z pracovníkov Kronospanu obsluhovať prístroje. Už dlhšie mal trpieť psychickými problémami. "V poslednom roku sa zmenil. Často sa rozprával sám so sebou alebo s ľuďmi, ktorí tam vôbec neboli. Stávalo sa, že uprostred rozhovoru zmenil tému, rozprávať sa s ním takmer nedalo," priblížil kolega strelca pre denník Neue Luzerner Zeitung. Zároveň uviedol, že malo ísť o bývalého kickboxera, ktorý však nikdy nepôsobil agresívne. "Bol zvláštny, ale s takýmto niečim sme nerátali," dodal.

Krvavé ráno vo švajčiarskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Všetci sme šokovaní!

Starosta mesta Adrain J. Duss je otrasený. "Som šokovaný a ohromený. Je to nepochopiteľný čin," uviedol. Jeden z členov predstavenstva firmy Kronospan Urs Fluder sa vyjadril: "Všetci sme šokovaní. Robíme všetko, čo je v ľudských silách, aby sme sa adekvátne postarali o rodinných príslušníkov obetí a finančne ich podporili."

Firma Kronospan s viac ako 400 pracovníkmi je dôležitým zamestnávateľom v regióne. V roku 2011 dosiahla tržby 280 miliónov frankov (vyše 230 miliónov eur). Len pred pár dňami sa však firma dostala na titulky švajčiarskych novín. Kvôli nedostatku dreva musela znížiť produkciu. 

Krvavé ráno vo švajčiarskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Krvavé ráno vo švajčiarskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Krvavé ráno vo švajčiarskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Krvavé ráno vo švajčiarskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu