Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dotcom spustil nový Megaupload: Výhru nad USA oslávi veľkolepo!

Kim Dotcom
Kim Dotcom (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Zakladateľ niekdajšieho najväčšieho servera pre zdieľanie dát na internete Megaupload, ktorý vystupuje pod pseudonymom Kim Dotcom, spustil jeho novú verziu pod názvom Mega. Dotcom, ktorého chcú Spojené štáty kvôli Megauploadu súdiť za porušovanie autorských práv, svoj nový projekt označuje za právne nenapadnuteľný.

Využíva totiž šifrovanie, vďaka ktorému budú sťahovanie dát povoľovať priamo ich autori. Informovala o tom dnes agentúra AFP. Kontroverzný podnikateľ svoj nový portál Mega.co.nz uviedol tesne pred veľkolepou slávnosťou a tlačovou konferenciou, ktoré sa budú konať dnes večer v jeho novozélandskom sídle.

Nový server ponúkajúci obdobné služby ako jeho predchodca začal fungovať presne rok a deň po tom, čo bola prevádzka Megauploadu zablokovaná a sám Dotcom zatknutý novozélandskou políciou. Po prepustení na kauciu žije Kim Schmitz, ktorý je nemeckého pôvodu, na slobode na Novom Zélande, kde má od roku 2010 povolenie na trvalý pobyt. Jeho vydanie žiadajú Spojené štáty.

"Dúfam, že budete s novým serverom Mega spokojní. Je to ako putovanie časom. Vezmeme vás na cestu do budúcnosti," napísal Dotcom na Twitteri o novom úložisku dát, ktoré bude prístupné na adrese mega.co.nz.

Dotcom o svojom novom diele zverejnil zatiaľ len málo podrobností. Server Mega bude ponúkať užívateľom 50 gigabajtov úložného priestoru zdarma, čo je podstatne viac, než ponúkajú služby Dropbox alebo Google Drive. Kľúčovou novinkou ale bude fakt, že užívatelia budú mať priamu kontrolu nad svojími súbormi - a tiež za ne ponesú priamu zodpovednosť.

"Užívatelia Mega budú môcť nahrať, uložiť a zdieľať fotografie, textové súbory, hudbu a filmy, tieto súbory zašifrovať a povoľovať k nim prístup s využitím kryptografického kľúča. Vy máte kľúče od toho, čo uložíte, nie my," uviedol Dotcom na webových stránkach Mega.

Kim Dotcom si od tohto opatrenia sľubuje, že prevádzkovatelia webu nebudú môcť byť stíhaní za to, čo bude na Mega dostupné. K súborom totiž prevádzkovatelia vôbec nebudú mať prístup. Nový server navyše podľa denníka The Guardian nevyužíva žiadne služby na území Spojených štátov, aby sa vyhol riziku, že bude americkými úradmi zatvorený.

Americká justícia obviňuje Dotcoma a jeho spolupracovníkov, že prevádzkovaním jedného z najnavštevovanejších svetových serverov - Megaupload - spôsobili majiteľom autorských práv škodu pol miliardy dolárov. Sami pritom touto činnosťou údajne získali od roku 2005 viac ako 175 miliónov dolárov.

Schmitzovi právnici americké obvinenia z porušovania autorských práv, z prania špinavých peňazí a z vydierania odmietajú. Termín pojednávania o prípadnom vydaní Dotcoma do USA bol už dvakrát odložený, rokovanie by sa malo konať v auguste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu