Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Francúzsko začalo v Mali pozemnú operáciu: Vojaci sa zapoja do priamych bojov!

Francúzski vojaci v Mali
Francúzski vojaci v Mali (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske jednotky v Mali začali v noci nadnes pozemnú operáciu proti islamistickým povstalcom napojeným na teroristickú sieť al-Káida, ktorí kontrolujú sever krajiny a začali postupovať na juh. Ako spresnil náčelník hlavného štábu francúzskej armády admirál Edouard Guillaud, francúzski vojaci sa do "priamych bojov" zapoja v priebehu niekoľkých hodín.

Francúzske vedenie sa pre intervenciu v Mali rozhodlo v obave, že po ovládnutí celého územia Mali islamistami by sa táto bývalá francúzska kolónia stala bázou a výcvikovým priestorom islamistov pre ich teroristické útoky na Západe.
      
Agentúra AP konštatuje, že najnovší vývin v Mali svedčí o zmene postoja Francúzska, ktoré po začatí intervencie deklarovalo, že malijskej armáde a jej spojencom zo susedných afrických krajín, ktorí by jej mali prísť na pomoc, poskytne len podporu v podobe útokov stíhacích lietadiel na pozície povstalcov a logistické zabezpečenie.
      
Podľa internetového vydania periodika Le Nouvel Observateur je úlohou francúzskej pechoty dobyť mesto Diabaly na západe krajiny, ktorého sa zmocnili islamisti. AP informovala, že malijské a francúzske jednotky mesto obkľúčili a pripravujú sa na útok.
      
Situáciu v západnej časti krajiny francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian hodnotí ako zložitú, lebo francúzske jednotky tam narazili "na dobre organizované sfanatizované skupiny v sile približne 1200-1300 mužov". Vojenská operácia vo východnej časti Mali podľa neho prebieha hladko. Pripustil však, že operácia proti islamistickým povstalcom môže trvať dlho.
      
Smerom na sever Mali sa dnes z hlavného mesta Bamako vydala kolóna zhruba tridsiatky francúzskych obrnených vozidiel pechoty.  
      
Francúzske médiá s odvolaním sa videozáznam poskytnutý islamistami oznámili, že povstalci stále kontrolujú mesto Konna v strednej časti Mali, kam prenikli 10. januára, čím de facto vyprovokovali francúzsku intervenciu.
      
Obsadenie Konny po mesiacoch prestávky v bojoch hovorca povstalcov zdôvodnil tým, že malijská vláda odmietla ich ponuku na rokovanie a hľadanie riešenia konfliktu pokojnou cestou. Povstalci mesto obsadili, aby chránili civilné obyvateľstvo, uviedol hovorca. Ako dodávajú francúzske médiá, islamisti prerušili obyvateľom severomalijského mesta Gao telekomunikačné spojenie, aby nemohli malijskej a francúzskej armáde poskytovať informácie o situácii v meste a pozíciách povstalcov. Islamisti Gao kontrolujú už viac ako deväť mesiacov.
      
Podľa prieskumov verejnej mienky intervenciu francúzskej armády v Mali podporuje 75 percent francúzskych občanov. Predseda opozičnej Únie za ľudové hnutie (UMP) Jean-Francois Copé, ktorý tiež patrí do tohto tábora a považuje intervenciu za "potrebnú", dnes pre spravodajský kanál iTélé vyjadril "znepokojenie pre osamotenosť" Francúzska v tomto konflikte.
      
Svoje jednotky by do Mali mali vyslať členovia Hospodárskeho združenia štátov západnej Afriky (ECOWAS), zatiaľ však nie je známe, kedy sa tak stane a koľko mužov poskytnú. Británia vyslala Francúzsku na pomoc dve nákladné lietadlá C17, ktoré z Európy do Bamaka dopravujú vojenský personál a vojenskú techniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu