Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Potýčky zelených a červených v Mali: Jeden mŕtvy, zranené ženy a deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAMAKO - Jednu obeť a najmenej piatich zranených si dnes v malijskom Bamaku vyžiadali potýčky medzi vojakmi malijskej vládnej armády a prívržencami vodcu vlaňajšieho pokusu o vojenský prevrat. Všetci zranení sú civilisti: dve ženy a tri deti vo veku 11, 15 a 17 rokov.

Bývalí pučisti, tzv. zelené barety, zaútočili dnes ráno na tábor prezidentskej gardy, tzv. červených baretov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na očitých svedkov.

Toto krviprelievanie je podľa AP dôkazom, že vládna armáda v Mali je v rozklade a bez zahraničnej pomoci nie je schopná postaviť sa dobre vyzbrojeným islamistom, ktorí pred takmer rokom ovládli severnú časť krajiny aj vďaka svojim bohatým bojovým skúsenostiam.

Malijskí vládni vojaci sa vlani stiahli zo severu Mali takmer bez boja. Systém velenia v armáde sa úplne zrútil po následnom vojenskom prevrate. Aj vďaka tomu, že časť príslušníkov vládnych jednotiek kolaborovala so zelenými baretmi, sa im dnes ráno podarilo vstúpiť do tábora prezidentskej gardy známeho ako Djicoroni Para Camp.

Ako uviedli očití svedkovia, vojaci prišli na obrnených vozidlách a malých nákladných autách, "všetci po zuby ozbrojení", aby zaútočili na základňu. Vo vstupe do tábora sa im snažili zabrániť aj tam žijúce ženy a deti. Útočníci použili slzotvorné granáty a strieľali do vzduchu. V tábore, ako spresnila jedna z informátoriek, sú ubytované aj rodiny vojakov.

Tzv. červené barety boli elitnou prezidentskou gardou, ktorá chránila bývalého prezidenta Amadou Toumani Tourého, ktorý prišiel o moc vlani v marci pri prevrate vedenom armádnymi poddôstojníkmi. Tzv. zelené barety podporili vodcu pučistov kapitána Amadou Haya Sanoga, ktorý síce vlani získal moc, ale vzápätí ju odovzdal civilistom.

Krátko po prevrate bol tábor červených baretov niekoľkokrát  terčom Sanogových prívržencov, ktorí tamojších vojakov čiastočne odzbrojili a zhabali všetky delostrelecké zbrane a muníciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu