Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Peking už šiesty deň sužuje hustý smog, situácia sa zlepšuje

Hustý smog v Pekingu Zobraziť galériu (4)
Hustý smog v Pekingu (Zdroj: SITA)

PEKING - Kvalita vzduchu v Pekingu sa dnes zlepšila zo stupňa "nebezpečný" na "nezdravý". Čínsku metropolu už šiesty deň sužuje hustý, sivý smog, ktorý obmedzuje viditeľnosť a ľuďom spôsobuje dýchacie ťažkosti, uviedla agentúra DPA.

Dnes ráno v Pekingu napadlo trocha snehu, no oficiálne merania kvality vzduchu naznačili pretrvávajúce vysoké hodnoty polutantov. Veľvyslanectvo USA, ktoré na svojej webovej stránke zverejňuje údaje o kvalite vzduchu, varovalo pred jeho "nezdravými" hodnotami.

Peking aj pri svojich najlepších hodnotách patrí stále medzi najviac znečistené mestá sveta. Znečistenie pritom nepostihlo iba 20-miliónové hlavné mesto, ale aj iné mestá na severe, východe a v strednej časti Číny. Čínske štátne médiá nezvyčajne otvorenie kritizovali vzniknutú situáciu, dôvody ktorej pripisujú slepej túžbe po ekonomickom raste aj za cenu negatívneho vplyvu na životné prostredie.

"Pretrvávajúci smog je varovným signálom. Spaľovanie uhlia, prach, ako aj splodiny z priemyselnej výroby a dopravných prostriedkov sú jeho hlavnými príčinami," píšu noviny Global Times vo svojom úvodníku. Za riešenie tohto problému zodpovedá najmä vláda, no ani verejnosť by nemala hrať iba vedľajšiu úlohu. Boj proti znečisteniu životného prostredia si vyžaduje prispenie od celej spoločnosti, píšu ďalej noviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu