Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podvody v Grécku: Až 50 tisíc mŕtvych ľudí dostávalo dôchodky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécke úrady vlani odhalili približne 50.000 dôchodkových podvodov, keď rodiny poberali peniaze aj po smrti príbuzných. Vyplýva to z údajov ministerstva práce, ktoré zverejnila agentúra DPA.

"Ministerstvo bude vyžadovať vrátenie peňazí," uvádza sa vo vyhlásení rezortu, ktorý už v odhalených prípadoch zastavil vyplácanie príslušných dávok. Grécko sa chystá zaviesť v marci nový elektronický monitorovací systém, ktorý má pomôcť pri odhaľovaní podvodov. V rámci tohto systému sa prepoja register občanov a príslušné sociálne fondy, takže v prípade smrti sa vyplácanie dôchodkov automaticky zastaví.

Grécko po vypuknutí dlhovej krízy znížilo dôchodky a sociálne dávky. Vláda v Aténach musela požiadať už o dva záchranné úvery. Podmienkou finančnej pomoci však bolo zavedenie prísnych úsporných opatrení, ktoré majú krajine pomôcť znížiť dlhy na udržateľnú úroveň. Tieto opatrenia a tiež recesia ekonomiky však majú za následok rast nezamestnanosti, ktorá už prekročila hranicu 26,8 % a je najvyššia v celej Európskej únii (EÚ).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu