Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Koniec sýrskeho konfliktu? Prezident Asad načrtne v príhovore plán

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Sýrsky prezident Bašár Asad dnes v zriedkavom televíznom príhovore k spoluobčanom načrtne plán na ukončenie takmer dvojročného konfliktu v krajine. Povedal to provládny člen parlamentu, ktorého citovala agentúra DPA.

"Asadov prejav sa sústredí na päť bodov, vrátane ukončenia všetkých foriem násilia, na vytvorenie vlády na širokom základe, obsahujúcej opozíciu, jeho stúpencov a nezávislých a vyzve na parlamentné voľby pod medzinárodným dohľadom," povedal pre libanonskú webovú stránku al-Ahed News Šaríf Šehada.

Asad, ktorý bojuje s povstaním proti svojej vláde, tiež navrhne vytvorenie ústavodarného zhromaždenia, ktoré by pripravilo novú ústavu. Trvá však na svojom práve kandidovať na prezidenta, dodal Šehada. V rozhovore pre ruskú RT televíziu v novembri Asad zdôraznil, že chce "žiť a zomrieť v Sýrii". Opozícia, ktorá trvá na tom, aby prezident odstúpil, zrejme mierový plán prezidenta odmietne. Nie je jasné, kde Asad prednesie svoj príhovor.

Povstalci dosiahli významný pokrok na severe krajiny a v nedávnych mesiacoch preniesli boje do hlavného mesta Damasku. Napriek ich ziskom sa však zdá, že sa konflikt dostal do patovej situácie. OSN tento týždeň uviedla, že počet smrteľných obetí 21-mesačnej krízy v Sýrii dosiahol najmenej 60.000, v skutočnosti ich však môže byť ešte viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu