Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Asad: Sýria sa po izraelskom útoku dokáže postaviť proti agresii

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrsky prezident Bašár Asad dnes obvinil Izrael z pokusu destabilizovať Sýriu tohtotýždňovým útokom na vojenskú výskumnú základňu neďaleko Damasku a vyhlásil, že Sýria sa dokáže postaviť proti "súčasným hrozbám... a agresii".

Informovali o tom štátne médiá, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters. Asad poskytol tieto vyjadrenia na stretnutí s tajomníkom iránskej národnej bezpečnostnej rady Saídom Džalílím v sýrskej metropole Damask. Ide o prvú zverejnenú reakciu Asada na útok.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA citovala Iránca Džalílího, ktorý znovu ubezpečil Asada, že "Teherán plne podporuje sýrsky ľud... čeliaci sionistickej agresii a naďalej bude spolupracovať v odpore proti sprisahaniam a zahraničným akciám". Sýrsky prezident, najbližší arabský spojenec šiitského Iránu, bojuje proti 22-mesačnému povstaniu, v ktorom zahynulo vyše 60.000 ľudí. Asad uviedol, že povstalci sú islamskí teroristi, financovaní a vyzbrojovaní Tureckom a sunnitskými štátmi v Perzskom zálive.

Susedný Izrael vyhlásil, že možno podnikne zásah s cieľom zabrániť, aby sa sýrske chemické a iné vyspelé zbrane dostali do rúk militantných skupín, vrátane libanonského radikálneho Hizballáhu. Toto hnutie bojovalo s Izraelom v roku 2006 v 34-dňovej vojne.

Diplomati, sýrski povstalci a bezpečnostné zdroje uviedli, že izraelské lietadlá bombardovali v stredu 30. januára konvoj na sýrskom území v blízkosti libanonskej hranice a očividne zasiahli zbrane určené Hizballáhu. Sýria oznámila, že terčom útoku sa stalo vojenské výskumné centrum severozápadne od metropoly Damask.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu