Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

USA kynožia búrky a tornáda: Kvôli zlému počasiu je zrušených už 900 letov!

Vianočné počasie v USA
Vianočné počasie v USA (Zdroj: SITA)

MOBILE - Vlna búrok sa v utorok prehnala cez juh Spojených štátov. Sprevádzali ju tornáda, z ktorých jedno zasiahlo centrum mesta Mobile v Alabame. Búrky, ktoré spôsobili škody na majetku, lámali stromy aj elektrické stĺpy a vynútili si zrušenie deviatich stoviek letov, sa dnes presunuli východným a severovýchodným smerom.

Pri rôznych nehodách, predovšetkým dopravných, spojených s nepriaznivým počasím už zahynulo šesť ľudí. Búrka tiež do niekoľkých štátov na juhu USA priniesla len zriedka vídané biele Vianoce.

Národná meteorologická služba uviedla, že tornádo zasiahlo Mobile, mesto s asi 200.000 obyvateľov, v utorok okolo piatej hodiny popoludní miestneho času (okolo polnoci SEČ). V meste sú polámané stromy a rozsiahle výpadky prúdu.

Ďalšie tornáda zasiahli štáty Texas, Louisianu, Alabamu a Mississippi, kde si vyžiadali zranenia niekoľkých osôb. V tejto oblasti bolo podľa agentúry AP počas utorka zaznamenaných 34 tornád, ktoré zanechali dočasne na 100.000 ľudí bez elektrického prúdu.

Nepriaznivé počasie sprevádzané snehovými búrkami si podľa dostupných informácií vyžiadalo doteraz šesť ľudských životov. Pri dvoch rôznych dopravných nehodách v Oklahome zahynuli dve ženy. Bez obetí na životoch sa naopak obišla hromadná havária na jednej z hlavných diaľnic toho istého štátu, pri ktorej sa zrazilo 21 vozidiel, zranenia ale utrpelo 12 ľudí. V Texase víchor zlomil strom, ktorý spadol na nákladné auto, a zabil jeho vodiča. V Louisiane zomrel muž v dome, na ktorý spadol strom. Dvaja ďalší ľudia zahynuli pri dopravnej nehode v Arkansase, kedy sa autá zrazili na klzkej ceste.

Do dnešného poludnia muselo byť na trase postupujúceho búrkového systému zrušených viac ako 900 letov. Jedným z postihnutých letísk bol Dalas, kde napadlo niekoľko centimetrov snehu. Očakáva sa ďalšie rušenie alebo meškanie letov, najviac problémov sa predpokladá v New Yorku a vo Filadelfii.

Nesmierne ťažké a zradné bolo aj cestovanie na cestách, kde zložité podmienky vytvorili mrznúci dážď a snehové fujavice, ktoré výrazne znižovali viditeľnosť. Ďalšie snehové búrky sa dnes očakávajú v niektorých častiach štátov Illinois, Indiana a Kentucky.

Snehové búrky sa dnes presúvali na severovýchod a vytvorilo sa niekoľko tornád. V tomto ročnom období môžu byť tornáda veľmi nebezpečné, pretože sa zvyčajne pohybujú rýchlo a skrýva ich dážď alebo tma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu