Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Gyurcsányova strana chce nechať zakázať Jobbik

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarská stredoľavicová strana Demokratická koalícia (DK) pod vedením bývalého premiéra Ferenca Gyurcsánya chce presadiť zákaz protižidovských a rasistických prejavov na pôde parlamentu a prostredníctvom prokuratúry sa tiež pokúsi ukončiť pôsobenie ultranacionalistického Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik).

O navrhovaných opatreniach, s ktorými sa členovia snažia osloviť ostatné strany, v pondelok informoval podpredseda DK Csaba Molnár. Návrh taktiež vyzýva vládu na odvolanie ústavy, keďže tá spomína marec 1944 ako obdobie, keď došlo v Maďarsku k rozkladu právneho štátu napriek tomu, že v prípade židovskej obce sa tak stalo už dávnejšie.

Medzi ďalšími požiadavkami je zastavenie pomenúvania verejných priestranstiev a stavania pamätníkov antisemitistickým politikom a umelcom, vylúčenie "antisemitistických autorov" zo školských osnov a zakázanie zhromaždení uniformovaných radikálov.

V Budapešti cez víkend protestovali tisíce Maďarov proti vyjadreniam poslanca hnutia Jobbik Mártona Gyöngyösiho na pôde parlamentu, ktorý minulý týždeň poukazoval na údajnú národnobezpečnostnú hrozbu vyplývajúcu z početného zastúpenia Židov v štátnych funkciách.

Gyurcsányova strana vyzýva ostatné politické subjekty, aby s ultranacionalistami nespolupracovali a hlasovali proti ich návrhom. Parlamentný ústavný výbor v pondelok prijal vyhlásenie, v ktorom odsudzuje Gyöngyösiho výroky ako aj konanie ďalších členov zhromaždenia, keďže ho nezastavili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu