Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarskí extrémisti provokujú: Sú ochotní podstúpiť konflikt s Rumunskom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUKUREŠŤ - Rumunská diplomacia dnes oficiálne protestovala proti sobotňajším výrokom maďarského extrémistu, ktorý v prejave k mladým príslušníkom maďarskej menšiny volal po "čistote nášho národa".

Gábor Vona, predseda maďarskej ultrapravicovej parlamentnej strany Jobbik, v prejave v rumunskej župe Harghita povedal, že na zabezpečenie práv rumunských Maďarov je ochotný podstúpiť aj konflikt s Rumunskom.

V Rumunsku žije silná maďarská menšina, ktorá sa s podporou maďarských úradov snaží získať väčšiu autonómiu. Podľa oficiálneho stanoviska vlády premiéra Viktora Orbána sú rumunskí, ale aj slovenskí, srbskí a ukrajinskí Maďari súčasťou jednotného maďarského národa, hoci o "územné zjednotenie" Budapešť neusiluje.

Iný názor na vzťah so susednými štátmi presadzuje Vona, ktorého Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) má v maďarskom parlamente 47 z celkových 386 poslancov. Kvalita vzťahov Maďarska s Rumunskom podľa neho nie je dôležitá, oveľa významnejšia je "čistota nášho národa". Ak by zabezpečenie práv Maďarov v Rumunsku znamenalo konflikt, potom Jobbik za tento konflikt prevezme zodpovednosť, povedal Vona v sobotňajšom prejave.

Rumunské ministerstvo zahraničia dnes naliehavo vyzvalo maďarskú vládu, aby sa od Vonových slov dištancovala. Bukurešť výroky šéfa Jobbiku považuje za "mimoriadne závažné", uvádza sa vo vyhlásení. Rad poslancov na Vonovv prejav reagoval žiadosťou, aby bol extrémista v Rumunsku vyhlásený za nežiadúcu osobu a aby mu bol zakázaný vstup na rumunské územie. Maďarské úrady zatiaľ na škandál nereagovali.

K zjednoteniu všetkých etnických Maďarov v záujme vybudovania silného národa vyzval koncom júla sám Orbán. Počas návštevy rumunských regiónov obývaných maďarskou menšinou vyhlásil, že "právne prepojenie" Maďarov nemožno zabezpečiť teritoriálne, ale cez prijatie maďarského občianstva.

V rumunskej Transylvánii žije 1,2 milióna ľudí, ktorí sa hlásia k maďarskej národnosti. Do konca prvej svetovej vojny oblasť patrila Uhorsku, ale Trianonská mierová zmluva v roku 1920 Maďarsko o tento región pripravila, rovnako ako o oblasti, ktoré pripadli Slovensku, Srbsku a Rakúsku. Maďarsko vtedy prišlo o viac ako 70 percent svojho územia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu