Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Suspendovali dvoch policajtov, obmedzovali slobodu slova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BOMBAJ - Dvoch vysoko postavených indických policajtov suspendovali za zatknutie dievčat, ktoré na sociálnej sieti Facebook komentovali prípravy na pohreb kontroverzného indického ultranacionalistu Bála Thackeraya.

Policajti vraj neposlúchli nariadenie nadriadených a nerešpektovali slobodu prejavu, napísal server BBC. Život v Bombaji sa po smrti Thackeraya takmer zastavil. Na jednu stranu oslavovanému šéfovi militantnej hinduistickej strany SIV sena (Šivova armáda) sa ale pripisuje aj zodpovednosť za násilnosti proti moslimom a zahraničným robotníkom v Indii.

"Ľudia ako Thackeray sa rodia a umierajú každý deň a nie je potrebné kvôli tomu prestať fungovať," napísala na Facebook Sahin Dhadaová. Komentár sa páčil jej kamarátke Renu Šrínivasanovej a dala to na sociálnej sieti najavo. Potom, čo Dhadaová zverejnila na Facebooku svoj ​​názor, rozvášnený dav zdemoloval kliniku jej strýka.

Dievčatá boli zatknuté a obvinené z vytvárania a šírenia nenávisti medzi spoločenskými skupinami. Odvolaný bol aj sudca Bombajskom súde, ktorý nariadil kauciu 15.000 rupií (asi 210 eur), ktorú museli uväznené za prepustenie zaplatiť.

Podľa webu BBC nie je tento prípad, považovaný za obmedzovanie slobody slova, prvý svojho druhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu