Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Bulhari protestujú proti korupcii: Parlament zahádzali paradajkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOFIA - Stovky Bulharov v sobotu protestovali pred budovou parlamentu v hlavnom meste Sofia proti korupcii v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Svoju nespokojnosť demonštranti prejavovali hádzaním paradajok. Nechali sa inšpirovať básnikom Nikolajom Kolevom, ktorý podobným spôsobom proti politickému pokrytectvu protestoval už v utorok, po čom ho na chvíľu zadržala polícia.

Kolev nijako neskrýval, že chcel ísť ostatným príkladom. Šesťdesiatjedenročný básnik už minulý týždeň rozoslal listy parlamentu, najvyšším štátnym predstaviteľom, Najvyššej súdnej rade, štátnej televízii a rozhlasu, v ktorých sa vyhrážal paradajkovými útokmi na ich sídla. Básnik v liste tvrdil, že práve jeho adresáti sú spoluzodpovední za vysokú mieru korupcie, alarmujúcu zločinnosť a nedostatočnú slobodu médií v Bulharsku.

Bulharsko po 23 rokoch od pádu komunistického režimu musí aj dnes zápasiť s vysokou mierou korupcie a organizovaným zločinom, ktoré spomaľujú rast krajiny a stále odďaľujú jej vstup do Schengenského priestoru Európskej únie.

Účastníci sobotňajšej "paradajkovej revolúcie" avizovali, že tieto protesty sú len začiatkom. Ich aktivity majú ešte zosilnieť aj v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na júl 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu