Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chorvátskeho expremiéra odsúdili za miliónové úplatky: Na 10 rokov!

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Súd v Záhrebe dnes poslal bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera (59) za korupciu na desať rokov do väzenia. Rozsudok nie je právoplatný a podľa agentúry AP právnici Sanadera oznámili, že sa proti rozsudku odvolajú.

Na ďalšie konanie ale musí odsúdený počkať vo väzbe. Expremiér, ktorý v minulosti všetky obvinenia opakovane odmietal, je najvyšším chorvátskym politikom, ktorý od získania nezávislosti krajiny na Juhoslávii v roku 1991 čelí pred súdom obvineniam z korupcie.

"Niet žiadnych pochýb, že ste spáchal tieto zločiny, zneužil ste svoje právomoci ako premiér a skôr ako námestník ministra zahraničia," uviedol sudca Ivan Turudić v zdôvodnení rozsudku. Prípad sa týka prijatia úplatku od rakúskej banky Hypo Alpe Adria Group (HGAA) a od maďarskej ropnej spoločnosti MOL. Pôvodne mu hrozilo až 15 rokov väzenia. Súd Sanaderovi tiež uložil pokutu 3,5 milióna eur, napísal portál jutarnji.hr.

Podľa obžaloby Sanader v polovici 90. rokov ešte ako námestník ministra zahraničia pri rokovaní o úvere od spomínanej rakúskej banky prijal 3,6 milióna kún ako nezákonnú províziu. Dostať ju mal za rokovanie pôžičky pre chorvátsku diplomaciu k vedeniu jej zahraničných zastupiteľských úradov v čase, keď bolo Chorvátsko vo vojnovom stave.

 Sudca pri čítaní rozsudku vyhlásil, že Sanader zneužil vojnové situácie v krajine k svojmu prospechu. Expremiér sa proti tomuto obvineniu už skôr rázne ohradil a obvinenia označil za politicky motivované. Sanader pôsobil vyčerpane a zamyslene.

"Poškodil ste povesť Chorvátska. Pretože ste bol vysoko postaveným činiteľom štátu, je tento verdikt odkazom pre ľudí angažovaných v politike, že zločin sa nevypláca," vyhlásil sudca Turudić. Od koncernu MOL vraj Sanader ako premiér v roku 2008 dostal desať miliónov eur za získanie väčšinového podielu v chorvátskej rafinérii INA, na súde mu bolo preukázané prijatie piatich miliónov. MOL odkúpil od chorvátskej vlády v roku 2003 štvrtinový podiel štátnej rafinérie ao štyri roky neskôr ho zvýšil na 47 percent. Obchod ale vyvolal kontroverzie, pretože MOL získal podiel väčší, než samo Chorvátsko.

MOL označil verdikt záhrebského súdu ako politický a dôrazne podľa MTI poprel, že spoločnosť poskytovala úplatky. "Musíme to rešpektovať a považovať ako rozhodnutie nezávislého justičného orgánu Chorvátska," uviedol koncern vo vyhlásení, v ktorom dodal, že prípad je však v Chorvátsku vnímaný skôr ako politická záležitosť.

Chorvátska ministerka zahraničia Vesna Pušićová uviedla, že vláda nemieni transakcie medzi spoločnosťami INA a MOL revidovať, kým nebude rozsudok právoplatný. Sanader bol počas procesu na slobode, za kauciu zaplatil. Teraz ale zostane vo väzbe, kde zotrvá aj počas odvolacieho konania. Podľa Bloomberga to nariaďujú chorvátske zákony, ak je uložený trest odňatia slobody dlhší ako päť rokov.

Sanader v súčasnosti čelí pred súdom niekoľkým korupčným škandálom. Obžaloba ho tiež viní, že na úkor štátu i firiem získal pre seba a svoju vládnu stranu Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) desiatky miliónov eur.

 HDZ Sanadera vylúčilo krátko potom, čo v roku 2009 rezignoval na úrad ministerského predsedu. V roku 2010, keď už bol vyšetrovaný z korupcie, zo zeme odišiel. Záhreb na neho preto vydal medzinárodný zatykač, na základe ktorého bol chytený rakúskou políciou a vlani nakoniec vydaný do vlasti.

 Chorvátsko má budúci rok vstúpiť do EÚ a Sanaderovo odsúdenie najskôr bude vnímané ako dôkaz, že Chorvátsko bojuje proti korupcii. EÚ pritom protikorupčné úsilie pozorne sleduje. "Tento verdikt EÚ určite uvíta a stavia latku pre ostatné kandidátske krajiny," povedal Dražen Rajkovič, autor knihy "Ako Sanader ukradol Chorvátsko".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu