Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mocnosti chcú pokračovať v jadrových rokovaniach čo najskôr

Catherine Ashton
Catherine Ashton (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predstavitelia šiestich svetových mocností, ktoré sa angažujú v rokovaniach o iránskom jadrovom programe, v stredu oznámili, že skupina je pripravená na ich obnovenie v najskoršom možnom termíne. Vyjadrili sa tak po skončení koordinačného stretnutia v Bruseli, ktoré sa konalo pod záštitou vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej.

Išlo pritom o prvú takúto schôdzku po voľbách v Spojených štátoch, kde začiatkom novembra zvíťazil úradujúci prezident Barack Obama. Podľa vyhlásenia Ashtonovej úradu sú mocnosti "odhodlané usporiadať ďalšie kolo rokovaní s Iránom čo najskôr" a iránskych partnerov chcú v tejto veci kontaktovať už v "najbližších dňoch". Predstavitelia zároveň deklarovali pretrvávajúcu "súdržnosť v úsilí dosiahnuť diplomatické riešenie iránskej jadrovej otázky".

Ashtonová v medzinárodných rokovaniach zastupuje takzvanú skupinu P5+1, ktorú tvoria stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené štáty) a Nemecko. Krajiny od Iránu požadujú, aby zastavil obohacovanie uránu na vyšší podiel štiepneho izotopu a uzavrel jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Zatiaľ posledné kolo rokovaní na vysokej úrovni sa uskutočnilo v júni v Moskve, neprinieslo však žiadny pokrok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu