Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stačí jediná iskra: KĽDR je vraj na krok od termonukleárnej vojny!

Pak Kil-Jon
Pak Kil-Jon (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americká politika voči severokórejskému režimu doviedla Kórejský polostrov na krok od jadrovej vojny. Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to vyhlásil námestník severokórejského ministra zahraničia Pak Kil-Jon.

"Kvôli pokračujúcej nepriateľskej politike Spojených štátov voči KĽDR na Kórejskom polostrove stále pretrváva začarovaný kruh konfrontácie a prehlbovania napätia. Kórejský polostrov sa stal najnebezpečnejšou krízovou oblasťou na svete, kde môže iskra spustiť termonukleárnu vojnu," povedal Pak Kil-Jon.

Severokórejské jadrové "odstrašovanie" je podľa neho "mocnou zbraňou, ktorá bráni suverenitu krajiny". Obvinil tiež Spojené štáty, že dokončili plány na novú kórejskú vojnu a "čakajú na šancu, ako ich realizovať".

Bezpečnostná rada OSN uvalila na Severnú Kóreu sankcie kvôli jej jadrovým skúškam v rokoch 2006 a 2009. Pchjongjang tvrdí, že potrebuje jadrové zbrane, aby sa mohol brániť, keď Spojené štáty majú základne v Južnej Kórei a v Japonsku. Šesťstranné rokovania o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey sú na mŕtvom bode od roku 2008.

Podľa severokórejského predstaviteľa občania KĽDR sú zjednotení za svojím novým vodcom Kim Čong-unom, ktorý nastúpil po smrti svojho otca Kim Čong-ila vlani v decembri. "Náš ľud nasleduje drahého váženého maršala Kim Čong-una, má v neho absolútnu dôveru a energicky mieri ku konečnému víťazstvu s optimizmom strán budúcnosti," povedal.

Otec terajšieho šéfa KĽDR Kim Čong-il býval titulovaný ako "drahý vodca", zatiaľ čo jeho dedo a zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen ako "veľký vodca".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu