Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lajčák: Musíme urobiť všetko, aby neboli zabíjaní civilisti v Izraeli a Gaze

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia dnes dôrazne vyzvala na ukončenie násilností medzi pásmom Gazy a Izraelom. Všetky útoky treba okamžite ukončiť, pretože spôsobujú neospravedlniteľné utrpenie nevinných civilistov, zhodnotil stanovisko Rady EÚ pre zahraničné záležitosti minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

„Prekvapujúco ľahko sa dosiahli dnešné závery, pretože obsahujú všetky princípy, ktoré EÚ podporuje vo vzťahu k blízkovýchodnému procesu,“ spresnil Lajčák.

Na otázku, ako sa únia stavia k možnej pozemnej intervencii izraelských síl v pásme Gazy, zdôraznil, že ministri dnes nerozoberali vojenské aspekty operácie.

"My nechceme špekulovať o tom, či je pozemná operácia primeraná alebo neprimeraná, ale musíme urobiť všetko pre to, aby neboli zabíjaní civilisti,“ opísal Lajčák závery rokovania diplomatov EÚ v Bruseli. A dodal, že Slovensko podporuje všetky aktivity, ktoré vedú k okamžitému uzavretiu prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi z pásma Gazy.

Šéf slovenského rezortu diplomacie na otázku TASR, či diplomati EÚ počas dnešných rokovaní sledovali vývoj situácie v Izraeli s  dôrazom na zmierovacie úsilie niektorých štátnikov, uviedol, že Slovensko, podobne ako aj celá EÚ, víta sprostredkovateľské úsilie Egypta a ďalších krajín v tomto regióne, vrátane chystanej misie generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

Lajčák upozornil, že záverečný dokument, ktorý diplomati dnes pripravili v mene EÚ, hovorí o tom, že únia je hlboko znepokojená situáciou v pásme Gazy a v Izraeli, ktorá si vyžiadala okolo 100 obetí na palestínskej strane a stratu troch životov v Izraeli. EÚ vyzvala na rýchle upokojenie tejto krízovej situácie. Podľa stanoviska ministrov zahraničných vecí EÚ súčasný stav vzťahov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi podčiarkuje potrebu priblížiť sa k existencii dvoch nezávislých štátov žijúcich bok po boku v mieri a bezpečí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu