Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Štedrá EÚ: Odmenu za Nobelovu cenu daruje vojnou trpiacim deťom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oficiálne v mene celej Európskej únie akceptovala peňažnú odmenu, ktorá súvisí s udelením Nobelovej ceny za mier. Predseda EK José Manuel Barroso oznámil, že komisia tieto peniaze venuje na pomoc deťom, ktoré sú obeťami vojnového násilia.

"Nobelova cena za mier predstavuje symbol zmierenia pre celý svet. Peniaze vyplývajúce z tejto ceny by mali ísť na konto tých, ktorí predstavujú nádej pre budúcnosť ľudstva, a ktorí sú prvými obeťami v prípade vojnových konfliktov," uviedol Barroso.

Na základe dohody medzi Barrosom a predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, ktorí 10. decembra v Osle spoločne prevezmú Nobelovu cenu za mier, finančná odmena spojená s týmto ocenením pôjde na projekty na pomoc deťom vo vojnových oblastiach.

Barroso, Van Rompuy a Schulz v tomto smere zdôraznili, že deti sú nádejou pre každú spoločnosť a v prípade vojnových alebo ozbrojených konfliktov patria medzi najzraniteľnejšie obete. Nobelova cena za mier by preto podľa nich mala byť "investovaná" do tých detí, ktoré poznali hrôzy konfliktov, a ktoré si uvedomujú hodnotu mieru.

Nobelov výbor každý rok udeľuje Nobelovu cenu za mier spojenú s finančnou odmenou 8 miliónov švédskych korún, čo predstavuje okolo 930.000 eur. Medaila a diplom zostanú zachované v inštitúciách EÚ a suma bude prerozdelená na konkrétne projekty v prospech trpiacich detí. Komisia v najbližších týždňoch oznámi výber projektov so spresnením cieľovej skupiny a spôsobov, akými sa uskutoční finančná pomoc a jej kontrola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu