Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vodič z nešťastnej českej rely: Za smrť 4 dievčat nemôžem, na vine bol vietor!

Auto zabilo dve mladé dievčatá Zobraziť galériu (2)
Auto zabilo dve mladé dievčatá (Zdroj: ČTK)

LOPENÍK - Pozostalí po obetiach sobotňajšej tragickej nehody pri rallye v Lopeníku na Slovácku chcú usporiadateľov žalovať. Podľa matky, ktorá pri nešťastí prišla o sedemročnú a osemnásťročnú dcéru, stáli obe dievčatá niekoľko metrov od cesty.

Bezpečnostná páska na mieste nebola, povedala dnes matka, ktorá pri tragickom nešťastí prišla o dve svoje dcéry. Pretekárske vozidlo pri RallyShow Uherský Brod zabilo ešte ďalšiu osemnásťročnú a dvadsaťročnú dievčinu. Podľa polície sú obete z Lopeníku a Nivníc. Išlo o najtragickejšiu nehodu, ktorá sa stala v posledných desiatich rokoch pri automobilových pretekoch v Česku.


Smutno v Lopeníku: Desiatky sviečok a plyšové hračky

Na dvoch miestach, kde vyhasli štyri mladé životy, horia desiatky sviečok. Ľudia sem nosia aj plyšové hračky. Auto Mitsubishi Lancer prešlo horizont a vyšlo doľava z cesty do miest pri dome, kde stáli dievčatá. Najskôr v blízkosti kopy dreva zrazilo dve z nich, otrelo sa o betónový stĺp a asi o 50 metrov ďalej pri plote zabíjalo opäť. "Bolo to strašne rýchle, nemali šancu utiecť. Videli sme auto z nášho domu naproti. Nenapadlo by nás, že to sú naše decká," vykladala nešťastná žena.

Organizátor rely Petr Bujáček sa k tragédii vyjadriť odmietol. Hovorca závodu Roman Ordelt iba odkázal, že "usporiadatelia sú z toho zdrvení". Podľa hovorcu Federácie automobilového športu Autoklubu Slovenskej republiky (FAS AČR) Jozefa Pátla by mali diváci pri závodoch stáť iba v takzvaných diváckych miestach, ktoré sú väčšinou za bezpečnostnou páskou alebo prenosným plotom. Ak niekde páska alebo iní zátarasa nie je, považuje sa také miesto za nebezpečné. "Bohužiaľ, máme málo priestoru tieto veci ľuďom oznámiť. S pravidelnými divákmi, ktorých je odhadom okolo 100 000, problémy nie sú, ale vzdelanosť ostatných vo vzťahu k rely je mizivá," povedal Pátl.

Na obecnom úrade v Lopeníku vlaje čierna zástava. Starosta Antonín Dulínek sa s novinármi stretnúť odmietol. Iba telefonicky povedal, že zabezpečenie rely si netrúfa hodnotiť. Podľa neho to prísluší polícii. "My hľadáme cestu, ako pomôcť pozostalým," uviedol Dulínek.
 

Ľudia sa zhodujú: Rely sa u nás v dedine nemala konať

V malej kopaničiarskej obci v Bielych Karpatoch, ktorá má necelých 200 obyvateľov, dnes bolo možné stretnúť skôr novinárov ako starousadlíkov. Ľudia sa ale zhodovali, že rely sa v dedine nemala vôbec konať. "Postaviť tak ostrý závod do týchto podmienok je pre mňa dosť absurdné. Za to sa postavím aj ako bývalý pretekár. Trať bola nevhodne postavená, dopadlo to tak, ako to dopadlo. Od usporiadateľov to bolo nezvládnuté, asi to prepískli," mienil napríklad Josef Pomajbík.

Tragédiu vyšetruje polícia. Podľa krajskej policajnej hovorkyne Jany Macalíkovej chcú vyšetrovatelia využiť kamerový záznam z iného pretekárskeho auta, ktoré traťou tranzitovalo chvíľu pred nehodou. Polícia uvíta aj ďalšie prípadné svedectvo. Skúma tiež technický stav vozidla, aby zistila, či rýchlu jazdu nezvládol vodič alebo či malo poruchu vozidlo. Na ceste nie sú brzdné stopy. Podľa serveru iDnes.cz sa na webe priaznivcov rely objavila správa, podľa ktorej z auta vytiekla brzdová kvapalina, a vozidlo tak nebrzdilo.


Vodič sa necíti byť vinný: Za všetko môže vietor

Vodič auta Michael Bartončík viní z nešťastia vietor. Keď sa dostal na vrchol kopca, auto sa malo nadľahčiť a silný zadný alebo bočný vietor ho vymrštil mimo vozovku. Technický problém vodič vylúčil. Krátko pred nehodou išiel rýchlosťou 150 km/h. "Na rovnom úseku sa dalo ísť za normálnych okolností aj rýchlejšie. Napriek tomu som preventívne brzdil. Auto sa na horizonte mierne nadľahčilo a hoci som odbrzdil, v priebehu desatiny sekundy opustilo vozovku," uviedol Bartončík. Doplnil, že priečny šmyk sa už nedal vyrovnať.

Vinu za nehodu však necíti, vzniknutý problém nemohol vraj ovplyvniť. Dodal, že s rodinami obetí sa spoločne s bratom Josefom, ktorý s ním bol v automobile, skontaktujú, keď opadnú bezprostredné emócie. "Dnes som na to nenašiel silu. Slovami sa nedá vyjadriť to, čo cítime," vzdychol si Bartončík. Rodiny sa chystajú za nehodu žalovať organizátorov pretekov.

Podľa Macalíkovej potrvá vyšetrovanie týždne alebo aj mesiace. Kriminalisti totiž musia zabezpečiť znalecké posudky havarovaného automobilu. Polícia tiež preveruje, či usporiadatelia dodržali všetky bezpečnostné predpisy. Tragédia sa nevyšetruje ako klasická dopravná nehoda, pretože sa stala počas závodu na uzavretej trati. Polícia síce zisťuje príčinu, zároveň ale neberie do úvahy prekročenie rýchlostných limitov. Pri nehode, ktorá sa stala v sobotu okolo 14:00, boli zranení aj ďalší traja ľudia. Podľa záchranárov však nie sú v ohrození života.

V Zlínskom kraji sa už tento rok podobná udalosť stala. Na začiatku septembra smrť jedného z divákov predčasne ukončila Zlínske Barum rallye. Vozidlo posádky Václava Kopáčka a Tomáša Singera vyletelo z trate a skončilo medzi fanúšikmi. Muž (54) zomrel, ďalší divák bol zranený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu