Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragédia na rely v Čechách: Mŕtve sú 4 dievčatá, najmladšia mala sedem!

Pri tragédii zahynuli štyri mladé dievčatá. Zobraziť galériu (2)
Pri tragédii zahynuli štyri mladé dievčatá. (Zdroj: ČTK)

LOPENÍK - Závodné vozidlo dnes popoludní počas RallyShow Uherský Brod pri českej obci Lopeník zabilo štyroch ľudí. Povedal to hovorca krajskej zdravotníckej záchrannej služby Petr Olšan. Ďalšie tri osoby utrpeli podľa neho stredne ťažké zranenia a boli prevezené do nemocníc v Zlíne a v Uherskom Hradišti.


Na mieste zasahovali zdravotníci, policajti aj hasiči. Záchranári vyslali tiež posttraumatické tímy, ktoré poskytli pomoc zraneným a pozostalým, uviedla krajská policajná hovorkyňa Jana Macalíková.

Pri havárii zomreli štyri dievčatá vo veku od sedem do 19 rokov. Podľa informácií českého denníka MF DNES sú medzi obeťami dve sestry vo veku sedem a 18 rokov.

Podľa Macalíkovej pretekár vyšiel za horizontom mimo trať, kde pokračoval asi ďalších sto metrov. "Auto v podstate išlo stále rovno, len mierne sa odrazilo od betónového stĺpu. Najprv zrazilo dve dievčatá a po ďalších asi 50 metroch ďalšie dve. Všetky na mieste zomreli," povedala Macalíková.

Polícia zisťuje príčinu tragédie, vylúčené nie je ani zlyhanie vodiča rovnako ako technická chyba na automobile. "Preverujeme aj prípadne pochybenie usporiadateľov a aj to, či dievčatá stáli v mieste vyhradenom pre divákov," dodala policajná hovorkyňa. Podľa Televízie Nova mala z auta vytiecť brzdová kvapalina, následne zlyhali brzdy, čo viedlo k nárazu do stromu a následne do divákov.

Príbuzní obetí sú zdrvení. Záchranári im poskytujú pomoc.
Zobraziť galériu (2)
Príbuzní obetí sú zdrvení. Záchranári im poskytujú pomoc.  (Zdroj: ČTK)


Hovorca rely Roman Ordelt nechcel zatiaľ nehodu s odkazom na vyšetrovanie bližšie komentovať. RallyShow Uherský Brod sa tento rok jazdila štvrtýkrát. Nešťastie sa stalo počas prvej zo šiestich rýchlostných skúšok. Havarovala posádka Mitsubishi Lancer Michael Bartončík a Josef Bartončík. Oba podľa organizátorov pretekov vyviazli z nehody bez zranení.

Starosta obce Lopeník Antonín Dulínek označil nehodu za veľkú tragédiu. "Nemyslím si, že by tí ľudia stáli niekde, kde nemali," povedal podľa iDNES.cz. Dodal, že havária sa stala na ceste medzi obcou Březová a Lopeníkom na okraji druhej menovanej dediny. Medzi obeťami sú podľa neho obyvatelia Lopeníku.

V Zlínskom kraji sa podobná udalosť tento rok už raz stala. Na začiatku septembra smrť jedného z divákov predčasne ukončila zlínsku Barum rallye. Vozidlo Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáša Singera v 13. z plánovaných 15 rýchlostných skúšok v zákrute vyletelo z trate a skončilo medzi fanúšikmi. Päťdesiatštyriročný muž zomrel, ďalší divák bol zranený.

Od roku 2002 zomrelo v Česku pri automobilových pretekoch najmenej 14 divákov. Následky dnešnej havárie sú pravdepodobne najtragickejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu