Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Súd dal za tunelovanie Koženému 10 rokov, Vostrému 9 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Vrchný súd v Prahe dnes vymeral Viktorovi Koženému trest desať rokov väzenia a Borisa Vostrého poslal za mreže na deväť rokov, a to za vytunelovanie harvardských fondov. Muži musia navyše spoločne uhradiť škodu desať miliárd českých korún a k tomu úroky. Informovala o tom česká tlačová agentúra Mediafax.

Vrchný súd sa prípadom zaoberal na základe odvolania proti rozsudku Mestského súdu v Prahe. Ten Koženého a Vostrého poslal pred dvoma rokmi na desať rokov do väzenia za podvod so škodou presahujúcou deväť miliárd českých korún. Vrchný súd však teraz rozsudok v celom znení zrušil a vyniesol nový verdikt. Podľa neho má ísť Kožený za mreže na desať rokov, kým Vostrému súd znížil trest o rok. Spoločne ešte musia uhradiť škodu desať miliárd korún a k tomu úroky z meškania, ktoré presahujú sumu dve miliardy korún.

Zakladateľ harvardských fondov Viktor Kožený je obžalovaný z toho, že na základe plnej moci od harvardských fondov uskutočnil veľké množstvo nevýhodných transakcií s akciami spoločnosti SPT Telecom, Sklo Union Teplice a Spolana. Kožený bol odsúdený za transakcie pred júnom 1997, keď začal v Českej republike platiť nový obchodný zákonník. Ten zrušil možnosť premeny investičných fondov na akciové spoločnosti, ktoré by potom nepodliehali takému prísnemu dozoru ako fondy.

Vtedajšie harvardské fondy sa preto do konca júna 1997 rýchle zmenili na akciové spoločnosti a potom sa so spoločnosťou Sklo Union Teplice zlúčili do Harvardského priemyselného holdingu (HPH). Akcie firiem, ktoré holding vlastnil, boli prevedené na cyperské firmy, ktoré ovládal Kožený. HPH za ne nezískal peniaze, ale neobchodovateľné akcie cyperskej firmy Daventree Resources, o aktivitách ktorej bolo ťažké získať akékoľvek informácie.

Kožený sa už niekoľko rokov nachádza v zahraničí. O jeho vydanie sa snaží nielen Česká republika, ale aj Spojené štáty. Vostrý sa pred českými úradmi skrýva v juhoamerickom štáte Belize. Rozsudok je právoplatný, prípustné je iba dovolanie na najvyššom súde, uviedla agentúra Mediafax.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu