Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kožený dostal 10 rokov a má nahradiť škodu 16 miliárd

Viktor Kožený
Viktor Kožený

PRAHA - Za podvod majú ísť bývalý prezident harvardských fondov Viktor Kožený a jeho kolega Boris Vostrý každý na desať rokov do väzenia. Rozhodol o tom dnes pražský mestský súd. Podľa obžaloby obaja spôsobili Harvardskému priemyselnému holdingu šestnásťimiliardovú škodu, podľa dnešného verdiktu ju majú nahradiť.

Kožený aj Vostrý sú stíhaní ako utečenci. Rozsudok nie je právoplatný, možno sa proti nemu odvolať. Advokáti oboch mužov vinu svojich klientov popierali a navrhovali súdu, aby ich spod obžaloby oslobodili. Vostrý žije v stredoamerickom štáte Belize, Kožený na Bahamských ostrovoch. O jeho vydanie sa snažili Spojené štáty, kde čelí muž obvineniu z podplácania a prania peňazí. Bahamský odvolací súd tento rok v januári odmietol vydať Koženého do USA.

Obžaloba sa týka celkovo 110 obchodov s cennými papiermi. Kožený s Vostrým podľa nej v rokoch 1995 a 1996 prevádzali majetok z Harvardských investičných fondov a Sklo Unionu Teplice a poškodili Harvardský priemyselný holding, ktorý následne skončil v likvidácii.

Harvardské investičné fondy mali podľa štátneho zástupcu ešte v roku 1995 akcie 51 českých podnikov. Akcionári verili, že sa investovaním do týchto atraktívnych a prosperujúcich firiem zhodnotia ich finančné prostriedky. Fondy však začali z Koženého iniciatívy prevádzať akcie na cyperské spoločnosti, v ktorých bol muž veľakrát angažovaný. Cenné papiere týchto podnikov však neboli verejne obchodovateľné.

Vostrý sa podľa obžaloby podieľal na niektorých obchodoch s Koženým, niektoré dokončil. Podľa štátneho zástupcu aj zatajoval akcionárom informácie o stave ich portfólií. Obžalovaní vraj tiež uskutočňovali takzvané drancovacie kolieska, pri ktorých prevádzali akcie z jednej spoločnosti na druhú a späť, ale za rôzne ceny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu