Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NASA chce byť lepšia ako Star Trek: Cestovať vesmírom rýchlejšie ako svetlo?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: novinky.cz)

USA – Zákony fyziky hovoria jasne! Letieť vesmírom rýchlejšie ako svetlo sa nedá. NASA sa však rozhodla tento zákon prelomiť a pracuje na vytvorení nového, warpového pohonu, ktorý by ľudí prepravil k hviezdam rýchlejšie ako svetlo. Vesmírne lode vo filmovom Star Treku USS Enterprise využívali rovnaký pohon.

Dostať sa k najvzdialenejším hviezdam za pár mesiacov či týždňov? Podľa Harolda Whitea z NASA by to možné bolo, ak by vesmírne lode využívali rovnaký pohon ako tie z filmu Star Trek. „Neznamená to, že by bola cesta k Alfa Centauri na dosah, ale pokiaľ bude warpovanie fungovať, plavba k cudzej hviezde sa stane otázkou týždňov a mesiacov, a nie mnoho desiatok rokov,“ povedal White.  Podľa teórie relativity, k zrýchleniu na úroveň svetla by hmotné častice potrebovali nekonečné množstvo energie.

White z NASA na nedávnej konferencií venovanej možnostiam medzihviezdnych letov predstavil svoju novú teóriu, podľa ktorej by k warpovaniu stačilo oveľa menej hmoty. Úspory hmoty chce dosiahnuť špeciálnym tvarom warpového pohonu. Ďalšie možné úspory by mohli vychádzať z premenlivej intenzity časopriestorovej bubliny.

Warpový pohon lode by mal tvar ragbyovej lopty a okolo plavidla by vytvoril prstenec z hmoty so špeciálnymi vlastnosťami, ktorý následne spôsobí zrútenie časopriestoru v jej okolí. Loď by sa ďalej pohybovala v bubline a presúvala by sa z jedného bodu do druhého rýchlosťou aj desaťkrát vyššou ako je rýchlosť svetla. K tomu by údajne ani nebolo treba nekonečne veľa energie. Pôvodné prepočty kalkulovali s hmotou odpovedajúcou veľkosti planéty Jupiter.

NASA chce byť lepšia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: novinky.cz)

White chce svoju teóriu overiť v laboratórnych podmienkach, preto výskumníci NASA zrekonštruovali špeciálny laser, ktorým sa snažia v časopriestore vytvoriť mikroskopické časopriestorové bubliny. K medzihviezdnym letom to má ešte ďaleko, ale myšlienkou warpovania boli odborníci uchvátení.

Chcete sa o warpovom pohone dozvedieť viac? Čiítajte na pc.zoznam.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu