Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

NAJsnímka kozmu : Pozrite si, čo je na "konci" vesmíru!

Najvzdialenejšie končiny vesmíru
Najvzdialenejšie končiny vesmíru (Zdroj: nasa)

MYS CANAVERAL - Astronómovia zostavili z fotografií, ktoré za posledných desať rokov zaobstaral Hubblov vesmírny ďalekohľad, vylepšený náhľad do vôbec najvzdialenejších častí vesmíru. Výsledný záber nazvaný Extrémne hlboké pole (eXtreme Deep Field, XDF) odhaľuje tisícky galaxií vzdialených miliardy svetelných rokov od Zeme.

XDF, ako upozorňuje portál huffingtonpost.com, je pokračovaním Hubblovho Ultra hlbokého poľa (HUDF), čo je pohľad do najvzdialenejšieho vesmíru v oblasti hlbokého vesmíru v súhvezdí Pece (Fornax). HUDF bol vytvorený zo snímok zhotovených v rokoch 2003 až 2004. XDF do tohto projektu pridal ďalších 5500 galaxií.

"XFD je najhlbšia fotka vesmíru, ktorú máme. Umožňuje nám ísť pri jeho skúmaní späť v čase ďalej ako kedykoľvek predtým," uviedol vo vyhlásení astronóm Garth Illingworth z Kalifornskej univerzity v Santa Cruz.

Hubblov ďalekohľad sa k sledovaniu tejto vzdialenej oblasti za posledné desaťročia vrátil viac ako 50-krát, keď podľa Reuters vykonal dva milióny sekúnd expozičného času. Vôbec najvzdialenejším objektom, ktorý spozoroval, bola galaxia vzdialená od Zeme 13,2 miliardy svetelných rokov. Odborníci ju zachytili v podobe, kedy vesmír mal len 500 miliónov rokov. Vek kozmu vedci odhadujú na 13,7 miliardy rokov.

XDF vznikol z viac ako 2000 snímok, ktoré urobil hlavný objektív ACS a kombinovaná širokouhlá kamera WFC3. Tá je schopná pozorovať okolie nielen v klasickom viditeľnom spektre svetla, ale aj v infračervených a ultrafialových vlnových dĺžkach.

Hubblov vesmírny ďalekohľad na obežnú dráhu okolo Zeme vyniesol v roku 1990 americký raketoplán Discovery. Snímky urobené týmto zariadením nie sú ovplyvnené zemskou atmosférou, výsledkom sú tak veľmi ostré fotografie vesmírnych telies. Od svojho vypustenia sa stal jedným z najdôležitejších ďalekohľadov v histórii astronómie.

NAJsnímka kozmu : Pozrite
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: nasa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu