Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jedinečný úkaz: Slovák chce laserom odpovedať Japoncom v kozme!

Takto by mala vyzerať morzeovka na oblohe.
Takto by mala vyzerať morzeovka na oblohe. (Zdroj: YouTube)

TOKIO - Japonský satelit v podobe kocky o rozmeroch 10 x 10 cm bude na obežnej dráhe okolo Zeme blikať správy pomocou Morseovej abecedy. Tie majú byť od budúceho mesiaca viditeľné po celom svete. Do projektu sa zaujímavým spôsobom chce zapojiť aj istý Slovák.

Satelit sa má stať prvou obežnicou, ktorá bude vysielať LED správy na nočnej oblohe. Hoci malo byť toto vesmírne divadlo Medzinárodnej kozmickej stanice určené iba pre obyvateľov Japonska, Fukuoka Institute of Technology začal dostávať prosby od nadšencov z celého sveta, ktorí by ich chceli vidieť nad svojou krajinou.

"Žiadosti prišli od oveľa viac ľudí, než som očakával. Boli napríklad od muža zo Silicon Valley, iný ich chcel zase pozorovať v Central Parku v New Yorku," povedal agentúre AFP profesor Takushi Tanaka, ktorý spomenul aj ďalšie štáty ako Taliansko, Nemecko, Brazília, Británia či Maďarsko.

"Neexistuje žiadny praktický cieľ, ale je to zábavný experiment, do ktorého sa môže zapojiť každý," uviedol Tanaka a spomenul prípad Slováka, ktorý by chcel na správu odpovedať vlastným laserovým lúčom a žiadal, aby ho satelit odfotografoval. Či bude tejto ponuke vyhovené, agentúra AFP neuvádza.

Hoci správy majú byť viditeľné z oboch pologúľ voľných okom, je lepšie použiť ďalekohľad. Tak isto je tu ešte stále najdôležitejší faktor, a tým je počasie. Ak všetko prebehne podľa predstáv, satelit má vysielať odkaz: "Hi this is Niwaka Japan" (Ahoj, toto je Niwaka Japonsko). Niwaka je prezývka satelitu.

Ten bude mať okrem vysielania LED správ za úlohu fotografovať Zem a zábery posielať domovskej stanici v rámci experimentu týkajúceho sa rýchlosti prenosu dát.

Vesmírna morzeovka

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu