Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Iránska kampaň proti USA: Hackeri útočili na veľké americké banky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Iránski hackeri v rámci kampane zameranej na Spojené štáty v poslednom roku zaútočili na americké banky Bank of America, JPMorgan Chase a Citigroup. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou to dnes napísala agentúra Reuters.

Útoky na tri najväčšie americké banky, vedené údajne z Iránu, vraj začali koncom minulého roka a vyvrcholili tento rok. Išlo predovšetkým o akcie zamerané na "odmietnutie služby", kedy boli narušené internetové stránky bánk a sietí spoločnosťou. Nie je zatiaľ známe, či páchatelia mohli spôsobiť závažnejšie škody alebo získať dôležité dáta. Jasné nie je ani to, či je pôvodcom útokov štát, iránski "vlastenci" alebo skupiny vystupujúce v mene vlády.
    
Podľa zdrojov existujú dôkazy, že hackeri zaútočili na banky v odplate za to, že tieto finančné inštitúcie uplatňujú ekonomické sankcie uvalené Západom na Irán kvôli spornému iránskemu jadrovému programu. Západné krajiny sa obávajú, že Teherán sa snaží o získanie jadrovej zbrane, čo Irán popiera. Americká televízia NBC vo štvrtok uviedla, že za útokmi stála iránska vláda.
    
Údajne napadnuté banky aj činitelia v príslušných amerických úradoch v čele s Pentagonom sa k správam o kybernetických útokoch podľa Reuters odmietli vyjadriť. Iránskych činiteľov táto agentúra nezastihla.
    
Iránsky jadrový program sa v roku 2010 stal terčom útoku počítačového vírusu Stuxnet údajne vyvinutého Spojenými štátmi. Teherán potom zdokonalil svoje informačné systémy a vyzval občanov ku kybernetickým útokom na západné krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu