Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pozor, šíri sa nebezpečný vírus: V mene polície žiada zaplatiť pokutu!

Nedajte sa nachytať! Zobraziť galériu (3)
Nedajte sa nachytať! (Zdroj: Tip)

BRATISLAVA/PRAHA - Počítačový vírus, ktorý v minulých mesiacoch znepokojil našich západných susedov, je už aj u nás. Presvedčil sa o tom aj čitateľ Michal, ktorému zablokoval počítač "z dôvodu neoprávnenej kybernetickej činnosti" a v mene "Slovenskej Polície" od neho žiadal uhradiť pokutu vo výške 100 eur do 48 hodín.

Vaše tipy

"Chcel by som upozorniť Vás i ostatných užívateľov internetu na počítačový vírus, ktorý sa tvári ako upozornenie od PZ SR s tým, že vám zablokuje PC a prístup na internet a žiada od vás uhradenie sumy vo výške 100 € v prípade, že sa chcete vyhnúť trestnému stíhaniu," uviedol Michal a ako dôkaz pripojil aj fotografiu zablokovanej obrazovky.

Z tej je zrejmé, že Slovák sa mal dopustiť rôznych trestných činov ako porušovanie autorských práv, distribúcia pornografických materiálov či podpora terorizmu, za čo by mu vraj mohol hroziť trest odňatia slobody až na 25 rokov. Zjavne sa však podľa uvedených informácií dá vyhnúť pobytu vo väzení veľmi ľahko, a to zaplatením pokuty.

Neskúsení užívatelia by na základe týchto informácií mohli nadobudnúť dojem, že uhradením nemalej čiastky budú mať po probléme. Naleteli by však iba podvodníkom, ktorí sa chcú obohatiť na cudzí účet.

"Pozor, polícia takýmto spôsobom v žiadnom prípade nekoná! Ide o neoprávnené podvodné vylákanie finančných prostriedkov. Upozorňujeme verejnosť, aby na podobné výzvy nereagovala a takéto oznámenia ignorovala," zverejnila dnes vo svojej tlačovej správe polícia.

Vírus sa objavil nedávno aj v Česku, kde boli občania upozornení na šírenie trójskeho koňa a polícia na svojich stránkach spustila on-line formulár, kde ho môžu nahlásiť.

Tým, ktorí majú počítač infikovaní, odporučila použiť antivírovú kontrolu a vírus eliminovať. Je tiež vhodná inštalácia posledných bezpečnostných záplat k jednotlivým softvérovým aplikáciám.

Príklad zobrazena škodlivého kódu.
Zobraziť galériu (3)
Príklad zobrazena škodlivého kódu.  (Zdroj: Polícia SR)

S vírusom sa už stretli aj v Česku.
Zobraziť galériu (3)
S vírusom sa už stretli aj v Česku.  (Zdroj: Polícia ČR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu