Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tisíce Iránčanov pálili zástavy USA: Smrť Amerike, kričali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEHERÁN - Tisíce Iránčanov kričiacich "Smrť Amerike" pálili v piatok zástavy USA, aby si tak pripomenuli obsadenie amerického veľvyslanectva v Teheráne pred 33 rokmi.

Demonštranti vyvolávali aj protibritské a protiizraelské heslá a pred budovou bývalej izraelskej ambasády pálili izraelské vlajky. Dnešné protesty sa konajú iba niekoľko dní pred americkými prezidentskými voľbami, v ktorých republikánsky kandidát Mitt Romney označil za svoju zahraničnopolitickú prioritu kontroverzný iránsky jadrový program. "Najväčšie nebezpečenstvo, ktorému čelí svet, je jadrový Irán," povedal Romney v predvolebnej debate s Barackom Obamom. Irán odmieta podozrenia Západu, že jeho jadrový program je zameraný na výrobu jadrových zbraní, a tvrdí, že program je výlučne mierový a využiteľný len na výrobu jadrovej energie a na medicínske účely.

Výročie obsadenia americkej ambasády iránskymi študentmi, ktorí 4. novembra 1979 zajali 52 diplomatov USA a zadržiavali ich 444 dní, podľa perzského kalendára tohto roku pripadá na 2. novembra. Udalosť sa stala len niekoľko mesiacov po islamskej revolúcii, ktorá zvrhla Američanmi podporovaného šacha, a pravdepodobne prispela k prehre Jimmyho Cartera v prezidentských voľbách roku 1980.

Niekdajšia budova americkej ambasády popísaná protiamerickými heslami dnes slúži ako výcvikové a vzdelávacie centrum kontrolované iránskymi elitnými revolučnými gardami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu