Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nový Batman aj napriek tragédii trhá v kinách rekordy

Ľudia stále spomínajú na obete streľby
Ľudia stále spomínajú na obete streľby (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Nový film s komiksovým hrdinom Batmanom v hlavnej úlohe trhal počas prvého víkendu v severoamerických kinách rekordy, a to napriek tomu, že počas jedného z premiérových predstavení postrieľal útočník v Denveri 12 ľudí.

Snímka s názvom Návrat Temného rytiera zarobil v USA a Kanade celkovo 160 miliónov dolárov, čo je tretí najúspešnejší filmový štart histórie. Hollywood s ohľadom na obete a pozostalých o tržbách informoval až dnes a potvrdil tak odhady zverejnené v nedeľu filmovým denníkom The Hollywood Reporter.

Hoci tretí diel série, čo sa týka tržieb prekonal predchádzajúceho Batmana, zaostal však za očakávaniami. Pôvodne sa totiž predpokladalo, že premiérový víkend by mohol vyniesť 180 až 200 miliónov dolárov.

Počas predpredajov na napäto očakávaný film si diváci kúpili alebo rezervovali lístky za 190 miliónov dolárov. To podľa New York Times naznačuje, že veľa fanúšikov po piatkovej tragédii v Denveri nemalo na cestu do kina náladu. Napriek tomu počas prvých dní v kine Batman zarobil toľko, že ho to radí na tretie miesto historických tabuliek. Lepší štart mal iba posledný diel série o Harrym Potterovi, ktorý pred rokom zarobil 169,2 milióna dolárov, a film Avengers, ktorý tento rok na jar do pokladní priniesol dokonca 207,4 milióna dolárov.

Skalných komiksových fanúšikov ale pieta od návštevy kina neodradila. "To, čo sa stalo v Colorade, bolo strašné, ale ten chlapík bol jednoducho blázon. Naše plány kvôli tomu meniť nebudeme," povedal agentúre AP jeden z divákov, ktorý v New Yorku čakal spolu s kamarátmi na premietanie v kine IMAX.

Podobne to videli ďalšie tisíce ľudí po celej Amerike. "Nenechám si nejakým šialencom, ktorý strieľa do ľudí, diktovať, čo mám a nemám robiť," tvrdil rezolútne Ron Bondy, ktorý sa chystal do kina v Severnej Dakote.

To, že diváci nakoniec do kina dorazili, však nič nemení na tom, že ich incident na predmestí Denveru poznamenal. Niektorí si s ohľadom na bezpečnosť pokúšali vybaviť lístky na miesta, ktoré boli čo najbližšie k východom. Iní sa zase ubezpečovali, že je v kine pripravená ochranka.

"Nemyslím si, že sa niečo také môže prihodiť aj tu, ale stať sa môže všetko," snažil sa striasť obavy Randy Cordero pred kinom na newyorskom Manhattane. Jeho priateľka Megan Riveraová ale pripustila, že kvôli nedávnej udalosti sa s obavami pozerá na fanúšikov v batmanovských prevlekoch. Polícia totiž zverejnila správu, že útočník James Holmes bol v čase svojho činu prezlečený za jednu zo záporných filmových postáv, Jokera.

Náladu fanúšikov nespíš najlepšie vystihla Rachel Coxová, ktorá film videla v kine v Atlante. "Veci sa jednoducho stanú tam, kde sa stanú, bláznov je totiž všade dosť. Šialenci sa nájdu všade, nemá to nič spoločné s miestom alebo s tým filmom," povedala agentúre AP. Tá istá diváčka ale vzápätí priznala, že chce sedieť v zadných radoch - pretože jej to pripadá bezpečnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu