Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Masaker na premiére filmu o Batmanovi: Šialenec si zafarbil vlasy načerveno ako Joker!

Miesto činu Zobraziť galériu (21)
Miesto činu (Zdroj: huffingtonpost.co.uk)

DENVER - Premiéru nového filmu o Batmanovi Temný rytier povstal v Denveri poznačila tragédia nevídaných rozmerov. Maskovaný muž tam podľa oficiálnych informácií postrieľal štrnásť ľudí a ďalších päťdesiat zranil. Medzi obeťami je aj mnoho detí a tínedžerov.

19:50 Newyorský policajný komisár Ray Kelly uviedol, že Holmes počas útoku pripomínal Batmanovho odvekého nepriateľa Jokera. "Máme informácie, že muž si zafarbil vlasy načerveno a tvrdil o sebe, že je Joker, nepriateľ Batmana. Vyzerá to tak, že ide o vyšinutú osobu," vysvetlil Kelly na tlačovej konferencii.

19:30 Pri prehliadke Holmesovho bytu, ktorý je vzdialený asi 8 kilometrov od kina, objavila polícia výbušniny. Okrem toho našli vyšetrovatelia aj muníciu a chemické látky.

18:40 Tvár vraha je už známa. Usmievavý doktorand študoval medicínu na Coloradskej univerzite, ktorú však podľa hovorkyne školy pred mesiacom opustil.

James Holmes
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: ABC News)

17:00 Americký prezident Barack Obama vystúpil na verejnosti s prejavom, v ktorom vzdal hold všetkým obetiam dnešnej tragédie a vyjadril zdesenie a šok z celej situácie. Američanov zároveň požiadal o modlitby za ľudí z predmestia Denveru, kde sa odohrala streľba.

"Michelle a ja sme šokovaní a smutní z hrozného a tragického strieľania v Colorade. Urobíme všetko pre to, aby sme pomohli obyvateľom Aurory v tomto neuveriteľne ťažkom čase," uviedol. "Sme odhodlaní postaviť pred súd kohokoľvek, kto za to bol zodpovedný," dodal.

16:25 Úrady tvrdia, že Holmes si útok dôkladne premyslel a naplánoval.

16:00 Celkový počet hospitalizovaných sa znížil na 38. Jedenásti sú však v kritickom stave.

15:47 Ďalšou obeťou je šesťročné dievčatko. Potvrdil to jeho otec.

15:43 Náboje, ktoré Holmes vystrelil, sa dokonca dostali cez stenu do vedľajšej kinosály a zasiahli tam niekoľkých ľudí.

15:40 Výpoveď ďalšieho svedka hovorí za všetko. "Ľudia jednoducho začali padať. Ležali sme na zemi, aby si nás nevšimol. Strelec sa nemusel ani zastaviť a nabiť zbraň. Výstrely jednoducho stále prichádzali," povedal Chris Jones pre miestnu televíziu KMGH.

15:38 V Holmesovom apartmáne na predmestí Aurora polícia zatiaľ nenašla žiadne výbušniny.

15:22 Oficiálne zdroje upravili počet obetí na dvanásť.

15:08 Matka strelca sa o tragédii dozvedela až zo správ ABC News. Jej prvá reakcia bola: "Máte správnu osobu".

14:53 Jedna z obetí streľby zverejnila na internete fotky svojho poranenia a prestreleného trička.

Masaker na premiére filmu
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: imgur.com)

Masaker na premiére filmu
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: imgur.com)

Masaker na premiére filmu
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: imgur.com)

14:50 Dnešná parížska premiéra filmu Temný rytier povstal bola vzhľadom na smutné okolnosti zrušená.

14:45 Dôstojník, ktorý bol zapojený do policajnej akcie, poskytol rozhovor pre stanicu CNN.

14:27 Holmes bol po zuby ozbrojený. Okrem plynovej masky a helmy mal pri sebe pušku, dve pištole, nôž, slzný plyn a granáty. Niektorí svedkovia uviedli, že mal na sebe čierny plášť.

14:23 Obama o pol dvanástej dopoludnia miestneho času usporiada tlačovú konferenciu, aby sa vyjadril k tragédii.

14:15 Federálne orgány identifikovali strelca ako miestneho obyvateľa Jamesa Holmesa, ktorý mal až doteraz čistý trestný register. Podľa NBC News sa narodil 13. decembra 1987.

14:06 Prvou potvrdenou obeťou je Jessica Ghawi. Tá pritom bola 17. júla svedkyňou streľby v kanadskom Toronte, o čom napísala na internete a podľa svojho konta na Twitteri sa mala 6. augusta stať krstnou mamou.

Masaker na premiére filmu
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: twitter, facebook)

14:00 Na tomto mieste sa podľa polície nachádza byt páchateľa.

Masaker na premiére filmu
Zobraziť galériu (21)

13:55 Traja ľudia sú ošetrovaní kvôli dýchacím ťažkostiam, ktorými trpia odvtedy, ako sa nadýchali chemikálie z dymovnice. Nemocnica taktiež potvrdila, že do nej previezli aj trojmesačné dieťa. Deviati ľudia sú v kritickom stave.

13:50 Polícia motív hrozného činu zatiaľ nepozná. FBI vylúčila, že by išlo o teroristický útok.

13:34 O udalosti bol dnes ráno informovaný aj prezident Barack Obama, ktorý vyhlásil, že je "hroznou a tragickou streľbou v Colorade šokovaný a zarmútený". Miestnym ľuďom prisľúbil podporu.

13:00 Podľa polície ide o muža, ktorý má 24 rokov, býva 2 kilometre od miesta nešťastia a je bielej pleti.

12:30 Útočník prišiel na miesto činu v bielom aute značky Hyundai. Policajti v ňom našli nálož.

V aute útočníka našli
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: skynews.com )
V aute útočníka našli
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: skynews.com )

11:44 Ľudia tínedžerke umierali pred očami. "Jedno dievčatko trafil do tváre. Druhé do brucha, bolo to strašné. Mohlo mať tak deväť rokov a bolo tam s mamou, ktorá bola tehotná."

11:40 Na mieste bola v čase tragédie aj deväťnásťročná Salina Jordanová. "Najprv to znelo ako petardy. Potom vbehol niekto dovnútra a zakričal "tam vonku niekto strieľa!," povedala. Vzápätí nato sa v kine spustil alarm, ktorý oznamoval "Vražda v kine".

Streľba na premiére nové
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

11:06 CNN citovala jedného zo svedkov, podľa ktorého "muž pomaly vystupoval hore po schodoch a strieľal, vyberal si ľudí náhodne".

10:58 V kine bolo mnoho rodín s deťmi. Niektorí návštevníci sa spočiatku domnievali, že ide len o súčasť premietania. Potom ale veľmi rýchlo zistili, že je to krutá realita. "Mysleli sme si, že to patrí k tomu. Bohužiaľ sme sa mýlili. Je to strašná tragédia," povedal jeden z nich.

10:40 Počet obetí vstúpol podľa oficiálnych informácií polície na 14

10:09  Zasahovala aj špeciálna protiterostická jednotka a pyrotechnici z tímu K9. Svedkov momentálne vypočúvajú v strednej škole, ktorá sa nachádza neďaleko.

10:05 Médiá hovoria o dvanástich obetiach.

Streľba na premiére nové
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

 

9:46 Útočník sa vyšetrovateľom priznal k tomu, že má vo svojom byte výbušniny, celý obytný dom preto evakuovali. Špekuluje sa o tom, že strelci boli dvaja.

9:43 Na miesto dorazilo približne 250 policajtov, ktorí miesto činu hermeticky uzavreli. Páchateľa vo veku 20 až 30 rokov, ktorý má byť indického, resp. pakistanského pôvodu, už zadržali. Pri sebe mal pušku a pištoľ. Ďalšie zbrane mal v aute.

8:45 Médiá hovoria o desiatich obetiach.

8:30 Rozhlasová stanica KOA uviedla, že muž v plynovej maske a nepriestreľnej veste spustil paľbu počas polnočného premietania filmu na predmestí Aurora. Predtým do dvoch premietacích miestností v nákupnom centre hodil dymovnicu alebo granát so slzotvorným plynom. Ďalšiu nálož objavili v aute na parkovisku.
 

Autentické video z miesta činu, kliknite sem

 

Priame vstupy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu