Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Českého sudcu nezavraždili: Zranil sa a roztrhali ho vlastné psi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Sudca Krajského súdu v Ostrave Miroslav Studnička sa zrejme nestal obeťou vraždy, aj keď ju ani naďalej nemožno úplne vylúčiť. O život prišiel s veľkou pravdepodobnosťou nešťastnou náhodou, vysvitlo z výsledkov súdnej pitvy, o ktorej dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii informovali vyšetrovatelia a štátny zástupca.

Podľa nich sudca so zatiaľ neznámych príčin upadol do bezvedomia, začal krvácať zo zranenej krčnej tepny a po embólii sa mu zastavilo srdce. Ďalšie zranenia mu zrejme spôsobili psy, ktorých choval v rodinnom dome.

Polícia však stále nepozná príčinu sudcovho pádu, ani pôvod zranenia na jeho krku. Možnosť vraždy preto nemožno úplne vylúčiť. Vyšetrovateľ Antonín Řezníček však podľa internetového serveru iDNES.cz konštatoval: "Inklinujeme ale k nešťastnej náhode, prípadne samovražde."

Pitva ukázala, že zranenie krku nespôsobila cudzia osoba a že nebolo spôsobené ani veľkou intenzitou. Ďalšie zranenia majú na svedomí zrejme psy, ktorých choval Studnička najmenej 13. Čas, v ktorom došlo k smrteľnému zraneniu, určili experti na 10-24 hodín pred nálezom tela (v pondelok okolo 13.00 h).

Studnička žil pôvodne vo Vratimove. Rodinný dom vo Frenštáte pod Radhošťom, v ktorom prišiel o život, zdedil a rozhodol sa doň presťahovať.

S jeho menom sa spája viacero procesov s ťažkými zločincami. Ide o sudcu, ktorý vyniesol rozsudok napríklad aj v procese s podpaľačmi z Vítkova, nedávno v procese s narkomanom, ktorý v Karvinej pobodal a znásilnil dievčatko, či zbavil jedného z obvinení šéfa vytunelovanej Českomoravskej družstevnej záložne Petra Bezruča.

Žiadny zdroj však žiadnu spojitosť sudcovho úmrtia s ktorýmkoľvek jeho prípadom neuviedol. Najznámejším z nich je zrejme kauza z Vítkova. Štyria extrémisti, ktorí 19. apríla 2009 pri útoku na tamojšiu rómsku rodinu spôsobili ťažké popáleniny vtedy dvojročnej Natálke, si odpykávajú nepodmienečné tresty 20 a 22 rokov za pokus o niekoľkonásobnú rasovo motivovanú vraždu a poškodzovanie cudzieho majetku.

Pred smrťou mal Studnička na starosti 14 prípadov,  ktoré si teraz rozdelia jeho kolegovia. Hrozí, že väčšina z nich sa začne na súde prakticky odznova, čo by vynesenie rozsudkov mohlo posunúť o niekoľko mesiacov či rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu