Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súd o vydaní zakladateľa Megaupload do USA rozhodne až budúci rok

Kim Dotcom
Kim Dotcom

WELLINGTON - Novozélandský súd bude rozhodovať o žiadosti USA o vydanie Kima Dotcoma, zakladateľa internetovej stránky na zdieľanie súborov Megaupload, až budúci rok. Dôvodom sú právne spory týkajúce sa najmä prípustnosti dôkazov.

Americké úrady žiadajú vydanie Dotcoma a jeho troch spoluobžalovaných pre obvinenia z nelegálneho obchodovania, porušovania autorských práv a prania špinavých peňazí.

Žiadosť o vydanie mal súd prerokovať v auguste, právnici oboch strán však stále vedú sériu sporov. Sudca v Aucklande dnes preto odložil začiatok pojednávania na 25. marca 2013. Očakáva sa, že potrvá tri týždne.

Dotcom, nemecký občan žijúci na Novom Zélande, ostáva po prepustení na kauciu v domácom väzení vo svojom prenajatom sídle. Na svojom konte na Twitteri odloženie pojednávania kritizoval a obvinil americkú prokuratúru zo "špinavej zdržiavacej taktiky".

Dotcom, pôvodným menom Kim Schmitz, bol jedným zo štyroch mužov zatknutých v januári v rámci vyšetrovania jeho webovej stránky pre podozrenie z krádeže materiálov chránených autorskými právami. Podľa amerických vyšetrovateľov bol vodcom skupiny, ktorá zarobila 175 miliónov dolárov nelegálnym kopírovaním a šírením hudby, filmov i ďalších materiálov.

Štvorica obžalovaných obvinenia, za ktoré by ich mohli odsúdiť na 20 rokov väzenia, popiera. Právnici Dotcoma argumentujú tým, že spoločnosť Megaupload jednoducho ponúkala internetový priestor na uchovávanie súborov.

K sporným otázkam v prípade patria príkazy na domovú prehliadku v Dotcomovom sídle neďaleko Aucklandu. Sudkyňa novozélandského najvyššieho súdu v júni vyhlásila, že príkazy využitie na zhabanie majetku za milióny dolárov boli protizákonné, rovnako ako kroky amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorého agenti z Dotcomových počítačov skopírovali údaje a odniesli ich z krajiny.

Novozélandské úrady okrem iného tiež napadli ďalšie rozhodnutie, podľa ktorého musia vydať dôkazy proti Dotcomovi a jeho spoluobžalovaným.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu