Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Semjén: Maďarský národ prežije, len ak sa posilní maďarstvo vo svete

Zsolt Semjén
Zsolt Semjén (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský národ môže prežiť iba v prípade, že sa podarí posilniť nielen maďarstvo žijúce v domovskej krajine, ale aj po celom svete. Vyhlásil to dnes v maďarskom Lakiteleku vicepremiér a minister bez kresla zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén.

Podľa tlačovej agentúry MTI podpredseda vlády v prednáške na miestnej ľudovej vysokej škole Alberta Szent-Györgyiho pred niekoľkými stovkami poslucháčov povedal, že našou úlohou je "bojovať za každého Maďara".

"Maďari sú ako národ nedeliteľní, z historických dôvodov však – odvážim sa to povedať – sú aj svetovým národom, pretože Maďari žijú vo všetkých kútoch sveta," dodal Semjén. Podľa neho úspešnú a efektívnu národnú politiku možno viesť iba vtedy, ak Maďarsko bude v ekonomike, kultúre sebavedomí úspešnou a medzinárodne silnou krajinou.

Podľa Semjéna jedným z úspechov terajšej maďarskej vlády je to, že doposiaľ požiadalo o maďarské občianstvo 290.000 zahraničných Maďarov a z nich už takmer 200.000 zložilo občiansky sľub. "Veríme, že do konca volebného cyklu dosiahne počet držiteľov maďarského občianstva v zahraničí 500.000," konštatoval maďarský vicepremiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu