Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivé spomienky z Chorvátska: Zabudla rezervovať miesta, zachránila životy!

Z autobusu zostala iba kopa šrotu
Z autobusu zostala iba kopa šrotu (Zdroj: vecernji.)

BRNO - Neskutočné šťastie mala pri sobotňajšej tragickej nehode českého autobusu v Chorvátsku Milada Braunová (49) z Brna. Z kolízie, pri ktorej osem turistov zomrelo a mnohí ďalší utrpeli zranenia, vyviazla bez ujmy. Druhýkrát sa narodili aj jej dve kamarátky a ich dve dievčatká, s ktorými sa vydali na Makarskú riviéru. Pätica chcela sedieť vpredu, ale zostali pre ňu miesta až úplne vzadu. Predná časť autobusu bola pri nehode zdemolovaná.

"Zhodli sme sa, že odteraz budeme každý rok sláviť 23. jún ako naše druhé narodeniny," povedala ČTK Braunová, potom čo ju a jej priateľky prepravil včera armádny letecký špeciál do vlasti.

Chorvátske pláže si ako mnohí iní zamilovala. Jazdí k nim desať rokov, pričom s kamarátkami a ich deťmi päť rokov. Vždy vyrážali k Jadranu koncom júna, a to s brnianskou CK Atlas Adria, a vždy sedeli na vlastnú žiadosť zásadne vpredu.

"Práve kvôli dievčatkám sme vždy chceli sedieť v autobuse vpredu, aby mali dobrý výhľad. Tento rok som ale tieto miesta zabudla zarezervovať. Sedeli sme až na zadnej päťke," spresnila. Práve táto náhoda celej skupine zachránila život.

Najhoršie dopadli cestujúci z prednej časti vozidla. Braunová v čase kolízie spala. Po nehode s priateľkami našli obe deti. Potom niekto z vodičov, ktorí zastavili hneď za autobusom, rozbil jeho zadné sklo. Tak sa pätica dostala z vraku von.

"Tam nikto nekričal, neplakal, nič .... bola tma," spomína na okamihy po nehode. Má pocit, že uplynulo 40 minút, kým prišla sanitka. Medzitým sa vodiči všemožne pokúšali pomáhať zraneným.

Cestujúci sa hneď na mieste dozvedeli o ôsmich mŕtvych. Tí z nich, ktorí neprišli o mobilné telefóny, ihneď volali domov svojim blízkym. Baunová prišla o všetko. Použila mobil kamarátky.

"Všetci robili maximum, ľudia na mieste, lekári, všetci. V sobotu sme sa podrobnosti o nehode dozvedeli sprostredkovane z našich médií, dnes už bola situácia iná," dodala v nedeľu. Cestujúci zásadne odmietli návrat domov v náhradnom autobuse. Správa o tom, že ich prepraví vládny špeciál, všetkých vraj upokojila.

Braunová mala to šťastie, že po prílete do Brna stačila len jej lekárska prehliadka vo Vojenskej nemocnici. Bola prepustená domov. Má týždeň voľna, ktorý chcela stráviť na chorvátskych plážach. Autobusom tam vraj už nikdy v živote nepôjde.

Nehoda sa stala v sobotu nadránom. V autobuse cestovalo 51 klientov brnianskej CK Atlas Adria. Špekuluje sa o tom, že sa kolízia stala kvôli mikrospánku vodiča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu