Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Samovražedný bombový atentátnik zabil šesť ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MAIDUGURI - Sedem mŕtvych a 20 zranených si dnes v Nigérii vyžiadal útok samovražedného bombového atentátnika, ktorý nálož umiestnenú v automobile odpálil pred policajnou stanicou v meste Maiduguri na severovýchode krajiny. Oznámil to nigérijský Červený kríž. Útoku predchádzali varovania, že situácia v meste sa zhoršuje.

K výbuchu došlo okolo poludnia pred bránou hlavného sídla polície po tom, čo strážnici atentátnikovi zabránili vo vstupe, povedal Bala Hassan, policajný šéf štátu Borno. Podľa Hassana okrem atentátnika zahynul len jeden policajt a dvaja civilisti, oficiálni predstavitelia však v minulosti po podobných útokov uvádzali nižšie počty obetí, ako v skutočnosti.

Niekoľko hodín pred útokom v Maiduguri v inom meste prišiel o život predpokladaný atentátnik, keď nálož vybuchla predčasne, uviedol hovorca ozbrojených síl Victor Ebhaleme. Predpokladá sa, že za útok je zodpovedná radikálna islamistická sekta Boko Haram, ktorá v Maiduguri v minulosti uskutočnila niekoľko podobných atentátov. Obyvatelia mesta žijú v neustálom strachu z ďalšieho výbuchu alebo streľby z vozidiel, uviedla agentúra AP. 

Americká ambasáda vo štvrtok vydala varovanie pred cestami do Maiduguri, kde sa podľa diplomatov "bude situácia naďalej zhoršovať". Nigéria čelí čoraz intenzívnejšej vlne sektárskych násilností. Skupine Boko Haram je len za tento rok pripisovaná zodpovednosť za viac ako 560 zabití. Nigéria, kde žije viac ako 160 miliónov ľudí, je rozdelená na prevažne moslimský sever a kresťanský juh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu