Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prognózy pre Grécko: Skorý odchod z eurozóny a ďalší bankrot!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Pravdepodobnosť, že Grécko v nadchádzajúcich mesiacoch odíde z eurozóny, je teraz minimálne jedna ku trom. Uviedla to medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor 's. Takýto scenár môže podľa nej viesť aj k tomu, že finančne krehká krajina bude nútená vyhlásiť nový štátny bankrot.

"Mohlo by to nastať, ak Grécko odmietne reformy, ktoré vyžaduje 'trojka', teda Európska komisia, Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka (ECB), a z toho plynúce prerušenie medzinárodnej finančnej pomoci," uviedla agentúra.

Spomínaná trojica inštitúcií dohliada na to, ako Atény dohodnuté podmienky úveru plnia. Grécko je prvou krajinou eurozóny, ktorá nezvládla svoje dlhy a bola nútená požiadať o zahraničnú pomoc.

"Takýto výsledok by podľa nášho názoru v strednodobom výhľade vážne poškodil grécku ekonomiku a fiškálnu situáciu krajiny, a pravdepodobne viedol k ďalšiemu štátnemu bankrotu Grécka," stojí ďalej v oznámení agentúry.

V Grécku sa začiatkom mája konali parlamentné voľby, ktoré skončili bez jasného výsledku. Voľby sa preto budú 17. júna opakovať. Silnú podporu majú strany, ktoré chcú zrušiť drakonické úsporné opatrenia, čo by mohlo znamenať odchod Grécka z eurozóny.

Vplyvy odchodu Grécka na ďalšie fiškálne slabé krajiny eurozóny ale podľa agentúry nie sú jasné. Nie je ale pravdepodobné, že by Grécko nasledovali von z eurozóny aj ďalšie krajiny. "My sa domnievame, že ťaživá životná situácia, do ktorej by sa grécka populácia v prípade odchodu Grécka dostala, by ďalšie krajiny od takého kroku odradila," vysvetľuje agentúra.

S & P dodala, že jej základný scenár nepočíta s automatickým znižovaním ratingových známok v iných krajinách, ak by Grécko z eurozóny odišlo. Bude ale vraj veľa záležať na tom, ako by po odchode Grécka z eurozóny reagovali európski politici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu