Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nová mena pre Grécko: V bankrotujúcej krajine sa má platiť geurom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NewsKosmos.Com)

BERLÍN - Experti najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank navrhujú zaviesť v zadlženom Grécku paralelnú menu k euru v prípade, že v júnových predčasných voľbách uspejú odporcovia úsporných opatrení a krajina už nebude schopná plniť svoje finančné záväzky.

Geuro, ako toto druhé platidlo nazvali, by tvorili dlhopisy aténskej vlády a bolo by ho možné devalvovať bez toho, aby sa Gréci eura formálne vzdali.

Práve devalváciu meny považujú ekonómovia za jeden z prostriedkov k novému naštartovaniu gréckeho hospodárstva. Euro to však neumožňuje. Aj preto niektorí odborníci odporúčajú návrat k drachme. O hrozbe odchodu Grécka z eurozóny hovoria stále častejšie aj európski politici.

Hlavný ekonóm Deutsche Bank Thomas Mayer a jeho kolegovia predpokladajú, že nová mena voči euru najprv výrazne oslabí. Premyslenou rozpočtovou politikou ale podľa nich bude možné geuro posilňovať, a pokiaľ Atény uskutočnia potrebné štrukturálne reformy, nevylučujú ani návrat k euru ako jedinému platidlu v krajine.

"Považujem toto paralelné obeživo k euru za najpravdepodobnejší vývoj," uviedol Mayer na ekonomickej konferencii v Berlíne, kde štúdiu predstavil. Grécki vývozcovia tak budú podľa neho napríklad môcť znížiť mzdy. "Tým sa znovu stanú konkurencieschopnými," poznamenal ekonóm, podľa ktorého je úplné opustenie spoločnej meny v Grécku nepravdepodobné, pretože si to väčšina obyvateľov nepraje. Taktiež dodal, že tlačením paralelných peňazí bude aténska vláda schopná splniť svoje záväzky aspoň voči Grékom.

Tento scenár alle podľa Deutsche Bank súčasne predpokladá nutnosť vytvorenia európskej "zlej banky" (bad bank), ktorá by pomohla postihnutým gréckym peňažným inštitúciám.

Návrhy na zavedenie paralelnej meny v Grécku zazneli podľa nemeckých médií už v minulosti. Pred novými predčasnými voľbami 17. júna, v ktorých by mohli uspieť strany odmietajúce radikálne škrty, ktorými je podmienená zahraničná finančnú pomoc, však jej vytvorenie znova nadobúda na aktuálnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu