Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec jedno a dvojcentom, pribudnúť majú nové bankovky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: paulsaulnier.com)

BRUSEL - Aj vy patríte k ľuďom, ktorých hnevá peňaženka plná "medenákov"? V tom prípade vás určite poteší, že jednocentovým a dvojcentovým eurominciam pravdepodobne už čoskoro odzvoní. Európsky parlament totiž veľkou väčšinou hlasov schválil dokument, ktorý ich zrušenie predpokladá. Ako novinka by sa naopak mohli objaviť jednoueurové a dvojeurové bankovky.

Europoslanci v dodatočnom návrhu schváleného textu vyzvali Európsku komisiu, aby v súvislosti s ďalším vydávaním jedno a dvojcentov vypracovala analýzu nákladov a prínosov, ktorá zohľadní skutočné náklady na ich výrobu. Najmenšie centové mince už dnes nepoužívajú napríklad v Holandsku a Fínsku, píše portál iDnes.cz.

Európska centrálna banka dostala za úlohu vyčísliť náklady zrušenia mincí a tiež zistiť, ako by na takýto krok reagovala verejnosť. Podľa spravodajcu návrhu, europoslanca Hansa-Petra Martina nie sú spomínané mince až také zbytočné a mnoho Európanov ich využíva. Ešte viac ľudí sa však sťažuje na to, že sú im skôr na obtiaž, pretože sa len hromadia v peňaženkách a bežne nimi aj tak neplatia.

"Komisia by mala vypracovať aj posúdenie vplyvu týkajúceho sa prípadného vydávania jednoeurových a dvojeurových bankoviek," stojí v schválenom dokumente. Ich vytlačenie europoslanci podporili už pred siedmimi rokmi, keď tvrdili, že ľudia v mnohých krajinách si nezvykli na mince tak vysokej hodnoty, a že ich zvádzajú k zaokrúhľovaniu cien nahor, čo prispieva k inflácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu