Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Laureáti Nobelovej ceny: Kapitalizmus sa musí zmeniť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CHICAGO - Laureáti prestížnej Nobelovej ceny za mier sa od pondelka stretávajú v americkom Chicagu, kde diskutujú o najrôznejších témach vrátane súčasnej ekonomickej krízy, jadrových zbraniach alebo terorizme.

Za miesto svojho výročného summitu si tentoraz prvýkrát vybrali Severnú Ameriku. Paradoxom je, že v metropole amerického štátu Illinois sa už o mesiac uskutoční aj summit Severoatlantickej aliancie, ktorý sa bude zaoberať najmä vojnovým konfliktom v Afganistane.

Na podujatie prijali pozvanie viacerí svetoznámi držitelia známeho ocenenia. Patrí medzi nich aj posledný sovietsky líder Michail Gorbačov, ktorý v pondelok vyzval na vytvorenie "nového svetového poriadku", ktorý musí byť "stabilnejší, spravodlivejší a humánnejší". "Ako laureáti Nobelovej ceny máme morálne právo prehovoriť, potrebujeme zobrať situáciu do vlastných rúk," vyhlásil. Gorbačov pritom stál pri zrode myšlienky na usporiadanie tohto druhu schôdzok, z ktorých prvá sa uskutočnila pred 12 rokmi.

Na zmenu svetového usporiadania vyzval aj Lech Walesa, bývalý poľský prezident a bojovník proti komunizmu. "Tento kapitalizmus - ak ho nezlepšíme a nezreformujeme - neprežije toto storočie," vyhlásil vo svojej materinskej poľštine na pôde Univerzity v Illinois.

"Samozrejme, že musíme zachovať slobodnú trhovú ekonomiku a súkromné vlastníctvo. Ale musíme odstrániť krivdy, ktoré sa dejú," vyhlásil v narážke na sociálne nerovnosti. "Musíme nájsť prácu pre každého. Ak sa nám to nepodarí, začne sa revolúcia," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu