Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za demonštráciami na Wall Street je vraj miliardár Soros!

George Soros
George Soros (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/BRATISLAVA - Miliardár maďarského pôvodu, ktorý zarobil obrovské peniaze špekuláciami a na pohybe mien, sa prednedávnom vyslovil, že chápe rozhorčenie daňových poplatníkov nad ziskami bánk a vyjadril sympatie s protestujúcimi na newyorskej Wall Street. Ako sa sa však zdá, k demonštráciám možno sám prispel nemalým finančným obnosom.

Sorosov hovorca akékoľvek obvinenia o peňažnej podpore odmieta. Agentúra Reuters však našla nepriame finančné prepojenia medzi Sorosom a kanadskou aktivistickou skupinou Adbusters, ktorá prišla s myšlienkou početných protestov pod názvom Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street). Podľa nej táto skupina a Soros majú v kadečom spoločné ideologické názory. Napísal portál ihned.cz.

Podľa dokumentov z obdobia 2007 až 2009, ktoré má Reuters k dispozícii, Open Society Institute, cez ktorú Soros podporoval prezidentskú kampaň Baracka Obamu, dala granty v celkovej hodnote 3,5 milióna dolárov sanfranciskej organizácii Tides Center, ktorá podporuje liberálne neziskové organizácie.

Spomínané dokumenty potom ukazujú, že Tides Center prispelo v období 2001 - 2010 celkovou sumou 185-tisíc dolárov práve skupine Adbusters. Tides Center odmietlo tieto informácie komentovať, rovnako ako Soros. Či sa peniaze dostali až priamo k organizátorom demonštrácií je predmetom špekulácií.

Na proteste s názvom Okupujete Wall Street sa zúčastnili tisíce demonštrantov. Išlo o súčasť celosvetovej protestnej akcie proti nadvláde kapitalizmu, sociálnej nerovnosti a vplyvu finančných inštitúcií, ktorá sa v sobotu konala v 951 mestách v 82 krajinách sveta. K stretom s políciou došlo, keď sa newyorskí demonštranti snažili dostať na námestie Times Square a polícia sa ich snažila zatlačiť naspäť. Jedna žena pri tom utrpela zranenia hlavy pri páde na zem.

Desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc miest na celom svete, aby vyjadrili nesúhlas s vládou politikov a bankárov. Desaťtisíce demonštrovali v Ríme, kde taktiež prišlo k násilným stretom s políciou. Asi 15 000 ľudí demonštrovalo sa v Londýne. Vo Frankfurte pred sídlom Európskej centrálnej banky sa zišlo asi 5000 ľudí. Desaťtisíce ľudí protestovali v Madride a Lisabone. Demonštrácie boli aj v Bruseli, Aténach, Paríži, Sarajeve, Sydney, Tokiu, Manile, Hongkongu, Soule a ďalších svetových mestách.

Wall Street

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu