Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kontroverzia vo Švajčiarsku: Východoeurópskych Rómov majú za lumpov!

Kontroverzná titulka časopisu Weltwoche
Kontroverzná titulka časopisu Weltwoche (Zdroj: weltwoche.ch)

BERN - Švajčiarsky magazín Die Weltwoche si zobral na paškál spornú tému kriminality východoeurópskych Rómov vo Švajčiarsku. Za svoje články teraz čelí vlne kritiky a najnovšie aj trestnému oznámeniu kvôli rasizmu, napísal portál welt.de.

Posledné vydanie časopisu s podtitulom Rómovia prichádzajú: Lúpežné výpravy do Švajčiarska, vyvolalo kontroverzie nielen svojím obsahom, ale aj prebalom. Je na ňom vyobrazený rómsky chlapec s pištoľou, ktorou mieri rovno na záujemcu o kúpu.

Sporné sú celkovo tri články. Hlavný z nich nazvaný Prídu, kradnú a idú, pripisuje východoeurópskym rómskym klanom "veľký podiel na vzrastajúcej kriminálnej turistike". Rómovia podľa redaktorov stoja taktiež za narastajúcou pouličnou prostitúciou v krajine. Časopis však dodáva, že presné čísla v súvislosti s rómskou kriminalitou neexistujú, pretože polícia rozlišuje len štátnu a nie etnickú príslušnosť.

Die Weltwoche už čelí trestným oznámeniam nielen vo Švajčiarsku, ale aj v Rakúsku a Nemecku. Prípadom sa už zaoberá aj švajčiarska federálna komisia proti rasizmu. Kritici šéfredaktorovi Rogerovi Koppelovi okrem iného vytýkajú, že "celé etnikum, ktoré tvorí 8 až 12 miliónov ľudí, degradoval na najťažších kriminálnikov".

Nemecký portál welt.de pripomína, že pre Die Weltwoche to v posledných týždňoch nie je jediné kontroverzné vydanie. Prednedávnom vydal článok, v ktorom nazval Grékov "stredomorskými šlendriánmi". Nelichotivo sa vyjadril aj na adresu francúzsky hovoriacich Romandov, čiže frankofónnych obyvateľov západošvajčiarskych kantónov. O tých magazín napísal, že pracujú menej než ostatní Švajčiari, ale berú vyšší dôchodok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu