Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rómovia mali Andrejovi (†63) rozmlátiť hlavu bejzbalkami: Pretože bol biely!

Andrej Polák
Andrej Polák (Zdroj: Foto: Fcb)

BRATISLAVA/TRNAVA - Na Slovensku sa začína pravdepodobne prvý proces, v ktorom sú Rómovia obvinení z rasovo motivovaného útoku na "bieleho." Peter Herák a František Barkoci podľa polície napadli na Cibuľových slávnostiach v Maduniciach Andreja Poláka. Bejzbalovými palicami ho umlátili na smrť. Dôvodom vraj bolo len to, že bol biely.

Tragédia sa odohrala ešte v vlani v auguste. Madunickí Rómovia sa podľa portálu Trnava-live pred útokom vyhrážali ľuďom naokolo a vulgárne im nadávali pre ich farbu pleti. Dôchodcu údajne napadli vo večerných hodinách neďaleko jeho domu. Nešetrili ho.

Andrej pri bitke utrpel veľmi ťažké zranenia, mal viacero zlomenín na hlave, ktoré spôsobili krvácanie do mozgu. Hoci bojoval o život, po niekoľkých dňoch v nemocnici zomrel.

Mladíci Fero (23) a Peter (18) čelia obvineniam zo zabitia, výtržníctva a z podnecovania k rasovej a etnickej nenávisti a obom hrozí 12 rokov v base. Proces s nimi sa začne v stredu na okresnom súde v Piešťanoch.

Polícia je vo vyjadreniach pomerne opatrná a hovorí len o zabití. Ako uvádza Trnavský Hlas, Andrejova rodina má však na vec iný názor a podľa nej ide o úkladnú vraždu. 

Prípad otriasol širokým okolím a vyostril vzťahy väčšinovej spoločnosti a Rómov. Madunice sa po krvavých udalostiach rozhodli vytvoriť obecnú políciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu