Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Biela smrť: Lavína zabíjala na najvyššie položenom bojisku sveta

GILGIT / ISLAMABAD: Tma a zlé počasie prinútili záchranárov prerušiť pátranie potom, čo v sobotu padla lavína na tábor pakistanskej armády. Sneh tak pod sebou pochoval najmenej 124 vojakov a 11 civilistov.

 

Viac ako 150 vojakov, s vycvičenými psami i niekoľko armádnych vrtuľníkov nasadili  na vyhľadávanie obetí v hlbokom snehu po lavíne, ktorá pohltila tábor v hornatej oblasti Giara v blízkosti ľadovca Siačen v  oblasti rozdeleného Kašmíru.

Armádny hovorca Athar Abbás Maj Gen povedal, že aj napriek pokročilej hodine hľadanie nebolo príliš úspešné, nepodarilo sa nájsť ani jediné telo.
"Je ešte príliš skoro povedať čokoľvek," reagoval na otázku ohľadom šancí na nájdenie niekoho živého po viac než 12 hodinách pod snehom.
Pochovaní vojaci a civilisti patrili k 6. severnému práporu ľahkej pechoty, sídliacej už 20 rokov na rovnakom mieste. Lavína padla v sobotu ráno, píše sa vo vyhlásení, s najväčšou pravdepodobnosťou v tom čase všetci spali.

"Viac ako 100 vojakov Severnej ľahkej pechoty, vrátane plukovníka, sa ocitla v pasci, keď lavína zasiahla vojenský tábor," povedal Maj-Gen Abbás. Neskôr upresnil, že nešťastie zasiahlo 124 vojakov a 11 civilistov vo výške asi 4500 metrov nad morom.
"Počet pochovaných vojakov mohlo byť takmer 130,"  potvrdili oficiálne zdroje v Gilgite pre The Express Tribune.

Sneh z lavíny sa uložil v 25 metrovom nánose na vzdialenosti asi jedného kilometra, citovali v štátnej televízii Maj Gen Abbása.

Premiér Júsuf Raza Gilan vyjadril hlbokú smútok nad stratami na životoch a uviedol, že je v neustálom kontakte so záchrannou operáciou. "Incident v žiadnom prípade neohrozí vysokú morálku vojakov a dôstojníkov," dodal.

V roku 1984, India obsadila kľúčové oblasti na ľadovci Siačen. Pakistan okamžite reagovali nasadením vlastných síl. Najdivokejší boj sa tu odohral v roku 1987. Silne militarizovaný ľadovec má až do nadmorskej výšky 6700 metrov všadeprítomných vojakov. Napriek obmedzenému prístupu má pre obe krajiny strategický význam. Odborníci odhadujú, že India tu má asi 5000 vojakov, zatiaľ čo Pakistan menej ako polovicu z nich. Indiu preto údajne musí vynaložiť viac ako 800.000 dolárov denne a táto suma ešte v sebe nezahŕňa ďalšie mzdy a bonusy. Drsné počasie a nadmorská výšky si už vyžiadali oveľa viac životov ako skutočný boj.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu