Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obama: Hrozba jadrových zbraní pretrváva

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

SOUL - Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že hrozba jadrových zbraní zostáva silnou výzvou, ktorej by mal svet čeliť. Zahraničným lídrom v juhokórejskom Soule povedal, že "bezpečnosť sveta záleží na činoch, ktoré vykonáme".

Obama na globálnom summite o jadrovej bezpečnosti ďalej uviedol, že medzinárodné spoločenstvo dosiahlo pokrok pri odstraňovaní jadrových materiálov a zlepšovaní bezpečnosti v jadrových zariadeniach vo svete. Výsledkom toho je podľa prezidenta USA, že viac jadrových materiálov sa nedostane do rúk teroristov. Varoval, že stále je príliš veľa takých, čo pátrajú po týchto nebezpečných materiáloch a tie sú na mnohých miestach stále prístupné.

Obama tiež vyhlásil, že sa nesnaží nič skrývať ohľadom rokovaní s Ruskom o plánoch USA na vybudovanie obranného protiraketového štítu v Európe. Voči štítu v jeho súčasnej forme protestuje Rusko, na druhej strane  voči novým rokovaniam, ktoré by mohli viesť k americkým ústupkom, majú výhrady republikáni v Kongrese.

Obama uviedol v juhokórejskom Soule, že chce počas zvyšku tohto roka spolupracovať s Ruskom na technických otázkach. Podľa neho nie je prekvapujúce, že k dohode sa nedá dospieť rýchlo. Konštatoval, že súčasná situácia, keď sú v USA voľby a mení sa vedenie v Rusku, nenapomáha takýmto konzultáciám. "Myslím si, že nám to pôjde lepšie v roku 2013," povedal novinárom.
      
Republikáni predtým ostro kritizovali Obamove slová k ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, zachytené na mikrofónoch, že po voľbách v USA bude mať väčšiu flexibilitu v kontroverzných otázkach, akou je protiraketová obrana.
      
Na okraj globálneho summitu o jadrovej bezpečnosti v Soule sa Medvedev a Obama v pondelok "nezvyčajne úprimne" porozprávali bez toho, aby vedeli, že sú zapnuté mikrofóny novinárov, prichádzajúcich do miestnosti.
      
Obama naliehal na Moskvu, aby mu dala viac času, kým v Spojených štátoch nebude po novembrových prezidentských voľbách. Medvedev zareagoval, že posolstvo odovzdá nastupujúcemu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
      
Rusko sa silne stavia proti americkému protiraketovému systému v Európe, ktorý má byť zameraný proti raketovému útoku z krajín ako napríklad Irán. Moskva sa však obáva, že systém by mohol oslabiť odstrašujúce pôsobenie ruského jadrového potenciálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu