Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kapitán lode Rena priznal, že klamal, spôsobil ekologickú katastrofu

V januári sa loď Rena začala potápať
V januári sa loď Rena začala potápať (Zdroj: SITA,)

WELLINGTON - Filipínsky kapitán a navigačný dôstojník z nákladnej lode Rena, ktorá vlani v októbri uviazla pri pobreží Nového Zélandu, priznali vinu za spôsobenie ekologickej katastrofy. Podľa agentúry Reuters obom mužom hrozia vysoké pokuty a až sedem rokov za mrežami. Uniknuté palivo spôsobilo najhoršiu ekologickú katastrofu na Novom Zélande za niekoľko desaťročí.

Kapitán Reny priznal, že loď riadil nebezpečným spôsobom, že zavinil únik nebezpečnej látky a že sa pokúsil justíciu uviesť do omylu pozmenením palubných záznamov. Navigačný dôstojník sa priznal k väčšine obvinení. Obaja muži sú vo väzbe. Rozsudok by mal padnúť 25. mája.

Nákladnú loď patriacu gréckej spoločnosti Costamare a plávajúca pod libérijskú vlajkou nabehla na útes pri zátoke Tauranga pri novozélandskom Severnom ostrove vlani 5. októbra. Z poškodeného plavidla, ktoré viezlo 1700 ton oleja, 200 ton vlastného paliva a cez 1300 kontajnerov, uniklo do mora okolo 300 ton vykurovacieho oleja. Ten zamoril okolité pláže a zabil tisíce vtákov. V januári sa polovica nákladnej lode začala potápať.

Záchranné tímy pokračujú v odstraňovaní nákladu a zbieraní trosiek z pláží a morského dna. Záchranárom sa podarilo odčerpať okolo 1000 ton vykurovacieho oleja a vyzdvihli približne polovicu kontajnerov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu