Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Aj Slovinsko zrejme zmrazí ratifikáciu dohody ACTA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinsko je ďalšou členskou krajinou Európskej únie, ktorá zvažuje pozastavenie ratifikačného procesu kontroverzne vnímanej protipirátskej dohody ACTA.

Ako dnes po zasadaní kabinetu v Ľubľane informoval minister vzdelávania a kultúry Žiga Turk, vláda inklinuje k zmrazeniu dohody. "Nevidíme žiadnu praktickú potrebu ratifikácie dokumentu v tomto čase," dodal.

Slovinská vláda sa dokumentom zaoberala zatiaľ len neformálne, o konkrétnom rozhodnutí by mal informovať neskôr minister hospodárstva Radovan Žerjav.

Bývalá juhoslovanská republika patrila k 22 členským štátom únie, ktoré podpísali ACTA 26. januára. Toto rozhodnutie učinila predchádzajúca stredoľavá vláda,  nový stredopravý kabinet premiéra Janeza Janšu ho však zrejme zmení.

Aj v Slovinsku vyvolalo pripojenie sa k ACTA ostré protesty, kritiku a volanie po verejnej diskusii. S odporcami dohody vyjadrila solidaritu aj slovinská veľvyslankyňa v Tokiu Helena Drnovšek-Zorko, ktorá sa verejne ospravedlnila, že z poverenia predchádzajúcej vlády pripojila 26. januára svoj podpis pod ACTA v hlavnom meste Japonska.

Internetové hnutie hackerov Anonymous aj v Slovinsku ochromilo na protest voči dokumentu viaceré webové stránky. Jeho terčom sa počas uplynulého víkendu stali okrem iného aj internetové adresy viacerých slovinských politických strán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu