Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európsky parlament sa začne zaoberať ACTA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Plénum Európskeho parlamentu sa v utorok začne zaoberať sporným medzinárodným dohovorom známym ako Obchodná dohoda proti falšovaniu (ACTA).

Europoslanci tak urobia po jednoznačných odporúčaniach štyroch parlamentných výborov, ktoré kontroverzný dokument odmietli odporučiť na schválenie. Europoslanci však napriek tomu môžu dohode dať zelenú. Ich postoj by mal byť známy v stredu, keď by sa o dohode malo hlasovať.

Ak ju plénum odmietne, ACTA bude pre celú EÚ históriou. Ak ju schváli, budú sa ňou musieť zaoberať národné parlamenty jednotlivých členských štátov. EP sa však ešte môže obrátiť na Súdny dvor Európskej únie (ECJ), ako to vo februári urobila aj Európska komisia.

Tá požiadala o ECJ o posúdenie dohody, keďže chce poznať odpoveď na otázku, či je v súlade so základnými ľudskými právami a slobodami v EÚ. Zmluvu podpísali koncom januára zástupcovia 22 krajín EÚ. Pridali sa tak k USA, Kanade, Mexiku, Austrálii, Novému Zélandu, Japonsku, Južnej Kórei, Singapuru a Maroku. K dohode zatiaľ v rámci EÚ nepristúpilo Nemecko, Holandsko, Estónsko, Cyprus ani Slovensko, v Poľsku, Bulharsku a Česku ratifikáciu pozastavili. Tá zatiaľ nebola ukončená v žiadnej krajine sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu